Млади србачки хемичари и физичари праве лажно злато и Теслин трансформатор

Дејан Јовичић
Млади србачки хемичари и физичари праве лажно злато и Теслин трансформатор

Србац - Ученици Центра средњих школа "Петар Кочић" из Српца који су учлањени у секције физике и хемије већ годинама импресионирају својим експериментима и креативним изумима којима побољшавају наставни процес у овој школи.

Свој таленат и креативност млади физичари су у првом полугодишту ове школске године искористили како би израдили Теслин трансформатор, што је велики изазов и за најбоље инжењере чак и кад се говори о најмањем моделу трансформатора.

Ранијих година израђивали су јонизациону комору за доказивање радиоактивних елемената, што је предмет атомске и нуклеарне физике, а један од младих физичара је дигитализовао класични оптички микроскоп помоћу дигиталне камере на окулару.

На овај начин репродуковао је слику на видео-бим и омогућио да сви ученици у одјељењу виде оно што се налази под микроскопом, што до тада није било могуће.

Вођа секције физике професор Саша Бабић каже да се они баве примијењеном физиком, јер теоријски дио већ обрађују током редовне наставе.

- Атмосфера је радна и ученици са интересовањем приступају експериментима. Не бавимо се анализирањем, него се трудимо да оно што је научено примијенимо на практичан начин - рекао је Бабић.

Слична атмосфера влада и међу члановима секције за хемију коју води професорица Слађана Рачић-Малбашић. Секција броји 24 члана и одржава се сваког четвртка.

На часовима су изведени многобројни експерименти, попут реакције бојења пламена алкалних и земноалкалних метала, препарација к-стипсе, добијање водоника и испитивање његових особина, а један од најуспјешнијих експеримената је био добијање лажног злата.

- Циљ секције је да се ученици упознају са начином извођења експеримената, да би им било лакше приликом студирања. Веома сам изненађена што се оволики број чланова заинтересовао за секцију. Они показују велико интересовање и задацима приступају веома одговорно - рекла је Рачић-Малбашић.

Млади хемичари прошлог мјесеца присуствовали су радионици израде природних сапуна од козјег млијека у склопу пројекта групе младих из Српца, гдје су активно учествовали у извођењу хемијских процеса и изради финалног производа.

- Прикључио сам се секцији јер ме занима експериментална хемија, а планирам да и даље активно учествујем. Надам се да ћемо убудуће имати на располагању више хемикалија како бисмо били у могућности да изведемо још занимљивих експеримената - рекао је ученик првог разреда Гимназије Никола Живанић.

Расадник талената

Центар средњих школа "Петар Кочић" познат је као велики расадник талената. Ову школу је похађао и инжењер Филип Савић који је 2014. године проглашен за најбољег студента у историји бањалучког Електротехничког факултета.

Он је прошле године завршио мастер студије у Минхену, а постао је и један од најмлађих чланова Сената Републике Српске. Његови родитељи Симо и Милена су дугогодишњи професори математике и хемије у србачком школском центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана