Мирни протести поводом смрти Јоване Шиник: Затражене казне због смрти породиље

Милан Вујић
Мирни протести поводом смрти Јоване Шиник: Затражене казне због смрти породиље

Градишка - "Правда за Јовану", "Сви смо ми Јована", транспаренти су којима је јуче на стотине становника општине Градишка мирним протестом исказало огорчење због смрти Јоване Шиник (32) из Горњих Подградаца приликом порођаја у градишкој болници.

Породица и суграђани преминуле мајке петоро дјеце траже да буду кажњени одговорни и да доктор Драган Јањић трајно буде суспендован са мјеста начелника Одјељења за гинекологију и акушерство, а не до окончања поступка, како је сада одређено. Скупу није присуствовао Јањић, али су се окупљенима обратили директор болнице Владо Марјановић и анестезиолог Милан Шврака.

- Органи Окружног тужилаштва и Министарства здравља одмах су били обавијештени о овом немилом догађају и ти процеси још трају. Од супруга умрле породиље сам у суботу добио жалбу која се односи на рад др Јањића, због чега сам га разријешио дужности начелника Гинеколошко-акушерског одјељења до окончања поступка - рекао је Марјановић и додао да је о томе обавијестио и градишку полицију.

Пред Марјановића и Швраку стала је и мајка преминуле Јоване, Данка Тенџерић, која их је упитала због чега је њена кћерка умрла.

- Моја кћерка је три дана лежала у болници и нико ништа није предузео. Знам да ви мој бол не можете разумјети, ја сам изгубила оно највредније, а то је дијете. Ви тражите само паре, најбоље је да истакнете цјеновник на улазу у болницу - поручила је Тенџерићева кроз плач.

Јованин стриц, Стојан Тенџерић, истакао је да је овај скуп показао да ће истрајати у потрази за правдом и да неће одустати док не буду кажњени одговорни за Јованину смрт.

- Проблем је што ипак штите доктора Јањића - рекао је Тенџерић.

Нагласио је да је Јована била потпуно здрава када је отишла у болницу, те да се породица пита зашто није обављен царски рез, када је беба била тешка више од пет килограма.

Међу окупљенима је била и Јованка Чикић која је рекла да има двије кћерке и да због њих присуствује протесту.

- У 21. вијеку да жене и дјеца умиру на операционом столу је срамота. Кога послије кривити? Нисам дошла овдје никога да линчујем већ само да затражим одговор на питање ко је крив. Кажу да су све учинили, али питам се кад. Кад је Јована већ била мртва. Могу само рећи: "Сви смо ми Јована" - каже Чикићева.

Скупу је присуствовао и Милан Црномарковић, поручивши да је и он организовао протесте кад му је под сумњивим околностима преминуо син због, како каже, грешке доктора.

- Два и по сата смо чекали да се доктор појави, послије чега је мој син добио хематом и преминуо. Да је доктор дошао на вријеме, моје дијете би сада било живо. То ми сви тврде - рекао је Црномарковић и додао да је поменути доктор спавао на послу док је његовом сину истицало драгоцјено вријеме.

Породица преминуле породиље најавила је тужбу против љекара који су обавили пород након што добију обдукцијски налаз. Тврде да је беба при породу имала пет килограма и 200 грама и да је порођај требало да се обави царским резом.

Из Министарства здравља и социјалне заштите у петак је саопштено да је Комисија за ванредни стручни надзор у болници Градишка утврдила је породиљи Јовани Шиник у тој установи пружена адекватна заштита, прописана протоколима Свјетске здравствене организације.

Мали Јован

Беба Јован, син Јоване Шиник, полако се опоравља на Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС у Бањалуци.

Начелник Клинике за дјечије болести УКЦ-а Бањалука Стојислав Коњевић раније је изјавио да новорођенче из Градишке, које је 28. октобра примљено у Одјељење интензивне његе и терапије, не захтијева више механичку вентилацију и да се опоравља.

- Ради лијечења и праћења, дијете остаје до даљег хоспитализовано у Клиници за дјечије болести - рекао је Коњевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана