Мине вребају на 22 локације поред Саве

Дејан Јовичић
Мине вребају на 22 локације поред Саве

Србац - Иако је од завршетка рата прошло више од двије деценије, у Српцу се под минама налази око 0,8 километара квадратних земљишта, а највише регистрованих минских поља налази на локалитетима Гај и Оштровац у Бајинцима, Кобашу, Гњилицама у Србац Селу, те на чак 22 локације под минама у приобалном појасу поред Саве.

Начелник општинског Штаба Цивилне заштите Боривоја Врсајковић рекао је да је у првих осам мјесеци ове године уклоњено девет неексплодираних минско-експлозивних средстава.

- Лани су деминерски тимови Републичке управе Цивилне заштите уклонили 39 мина - истакао је Врсајковић додавши да због недостатка новца пројекат хуманог деминирања још није реализован. Ипак, Центру за уклањање мина БиХ упућен је захтјев за деминирање регистрованих минских поља.

- Минско-експлозивне направе проналазили смо на више локација, а често их уоче риболовци након што их ријека избаци на обалу, али и пољопривредници који током обрађивања земљишта ископају тромблонске мине и друга убојита средства, како из последњег, тако и Другог свјетског рата - каже Врсајковић те додаје да је од рата до сада на подручју Српца од мина страдало пет особа.

- Позивам све грађане да, уколико примијете било какво експлозивно средство, то пријаве Цивилној заштити или Полицијској станици Србац - истакао је Врсајковић.

По његовим ријечима, од 1996. године до данас на подручју БиХ од експлозија заосталих мина погинуло је више од 600 људи, а живот је изгубило око 50 деминера, док је најмање 70 њих повријеђено.

Угрожено пола милиона људи

Према подацима Центра за уклањање мина у БиХ, претпоставља се да је под минама у БиХ још 1.091 километар квадратни или 2,2 одсто њене територије. Процјењује се да је из посљедњег рата заостало око 80.000 мина које угрожавају 545.000 грађана или 15 одсто од укупног броја становника БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана