Милићи: Представљене успјешне жене предузетници

Срна
Милићи: Представљене успјешне жене предузетници

Милићи - Канцеларија организације "Кер интернешнел" из Сребренице данас је у Милићима представила три успјешне жене предузетнике са подручја милићке општине, које су укључене у регионални пројекат вриједан око 720.000 евра, који финансирају ЕУ, организација "Кер" из Аустрије и Аустријска развојна агенција.

Представљене су Слађана Павловић, Милена Симеуновић и Милада Ђурић, које имају развијене пољопривредне посједе, а користе подршку ове организације.


Милена Симеуновић из милићког села Кострача производи малину на 10 дунума површине. Прошле године убрала је око 10,5 тона малине и остварила добру зараду, од које живи седмочлана породица.

"Од `Кера` смо добили мотокултиватор са приколицом. То нам је много помогло у производњи", рекла је Симеуновићева новинарима.

Пројект-менаџер у организацији "Кер интернешнел" Бранислав Танасијевић каже да је циљ данашњег скупа био да се јавност упозна о примјерима успјешних жена, те тиме повећа свијест о важности женског предузетништва.

Он је појаснио да је главнина новца од пројекта утрошена на 30 грантова за жене предузетнике, на 16 уговора са јачим пољопривредним произвођачима, те на 10 грантова за задруге и на један уговор са општином Власеница.

"Ово су позитивне приче које желимо да и остали народ чује, да не болује исте болести и понавља грешке које су ови предузетници имали у неким својим фазама развоја, већ да одмах прихвате модел који је одржив", рекао је Танасијевић.

Он је додао да се пројекат реализује са регионалним партнерима, Удружењем жена "Маја" из Кравице, Регионалном савјетодавном групом из Братунца и општином Власеница.

Данашњем скупу присуствовала је и директор организације "Кер интернешнел" у БиХ Сумка Бучан, која је рекла да "Кер" подржава жене предузетнике кроз пројекте економског оснаживања на глобалном нивоу, јер у жени виде некога ко, како каже, може да буде агент промјене у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана