Мечка и мечићи испразнили кошнице

Милијана Латиновић
Мечка и мечићи испразнили кошнице

Челинац - Мечка и двоје мечића одомаћили су се у селима Липовац и Поповац у околини Челинца, па су у потрази за храном опустошили 16 пчелињих друштава.

Нису заобишли ни пчелињак Мирослава Бранковића у селу Липовац, иако су кошнице смјештене у ограђеном воћњаку.

- Кад сам ујутро дошао у викендицу, дочекали су ме проваљена ограда и полупаних седам кошница. Изгледа да се медвједу осладило, па је добро вечерао - испричао је Бранковић. Додаје да је медвјед заноћио у његовом пчелињаку и прије осам година.

Иста судбина задесила је и пчелара Милана Блаженовића, код којег су мечка и мечићи навраћали два пута у року од седам дана и покупила сав мед. За њима је остало само шест поломљених кошница и покидана ограда.

- Остао сам и без меда и без кошница, штета у пчелињаку је потпуна. Мечка је поштено облизала шапе - пожалио се Блаженовић, који је иначе ратни војни инвалид, а пчелињак је био извор прихода за његово домаћинство.

Није ово први пут да му је муком стечено имање уништено. И ранијих година навраћао је медвјед, једном је пчеле покосила куга, а сада опет дивљач.

- Комисија из општине је долазила, видјели су какво је стање, направили записник и сада чекам надокнаду штете - испричао је Блаженовић и додао да од пчеларства не одустаје, те ће по пети пут кренути од нуле.

Надокнада штете

< 45 одсто Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде < 25 одсто општина

< 30 одсто Ловачко друштво

Нешто мању штету претрпио је и Гојко Тешић, којем је дивљач уништила два пчелиња друштва прије неколико дана.

- Мечка осјети мирис меда на три километра. Ни бодљикава жица не помаже када њу глад ухвати. Ових дана имали смо неколико случајева да је уништила пчелињаке у околини Челинца - казао је Тешић, који је уједно и секретар Удружења пчелара "Челинац". Додаје да Удружење окупља 39 чланова, а њих десет имају више од 50 кошница.  

У Одјељењу за пољопривреду у општини Челинац кажу да су им у протеклих мјесец пријављена четири случаја штете у пчелињацима, за разлику од прошле године када су имали само један такав случај.

- Према Закону о ловству, пчелари морају у року од три дана да пријаве причињену штету како би општина формирала комисију, коју чине службено лице, ловочувар и ветеринар - рекли су у овом одјељењу.

Наглашавају да 45 одсто штете надокнађује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, 25 одсто општина и 30 одсто ловачко удружење.

Медвјед

Из Ловачког савеза РС раније су истакли да је медвјед законом заштићена животиња, те се не може одстријелити без сагласности Министарства пољопривреде.

Нагласили су да је легалан одстрел могућ само ако је то предвиђено годишњим планом. Изузетак су ситуације када министарство процијени да је животиња изузетно опасна и тада је, такође уз одобрење, могућ одстрел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана