Магични квадрати су ми хоби и живот

Срђан Шекара
Магични квадрати су ми хоби и живот

ПAЛЕ - Енигматика је у мом случају много више од хобија, помогла ми је да пребродим тешке тренутке у животу, стекнем нова знања, али и склопим мноштво искрених пријатељстава. Укрштенице, ребуси, анаграми, чауре и магични квадрати у доброј мјери су и мој живот.

Овим ријечима, истакнути енигмата Душан Јанковић, чије је име деценијама било присутно у енигматским часописима бивше Југославије, а који и данас, у седмој деценији, објављује радове у штампаним издањима у Републици Српској и Србији.

Овај Паљанин истиче да је управо енигматика била тај животни еликсир који му је помогао да преброди бројне кризе. Посебно болест, која га је од шеснаесте године приковала за инвалидска колица, али није и обесхрабрила у намјери да, иако хендикепиран, вози аутомобил, буде узоран супруг и отац.

- Све је почело већ 1971. године када сам у загребачком "Викенду" објавио прву укрштеницу. Од тада па до данас, изузимајући краћу паузу током рата, објавио сам више од 2.000 радова у бјеловарском "Чвору", сарајевским часописима "Орбис" и "Ослобођење мозаик", бањолучком "Рубикону", београдским издањима "Енигма", "Политика мозаик" и "Скерцо", као и "Малој еуреци" из Горњег Милановца - прича чика Дуле, који је и данас активан члан удружења "Нова загонетка" из Београда.

Колико је дубок траг овог пензионисаног РТВ механичара у југословенској и српској енигматици, потврђује и чињеница да се његово име налази у бројним специјализованим публикацијама, па тако и Лексикону српских енигмата, који је издао Енигматски савез Србије.

- Сва признања која сам добио, а било их је много не могу се мјерити са чињеницом да је енигматика у мој живот донијела самопоуздање, чију важност на прави начин могу осјетити само хендикепирани људи. Хвала Богу, деценијама не знам шта је комплекс, чак штавише осјећам се супериорно у односу на многе здраве, јер ми је енигматика донијела дружење са брдом енциклопедија и књига, па тако и знања која су многима непознаница. Научила ме је шта је живот и да нема предаје - закључује Душан Јанковић.

Учесник релија

Возио је Душан Јанковић својевремено аутомобил све до далеке Њемачке, а прије двадесетак година и на релију "Сутјеска".

- На тркама 1985. и 1986. године освојио сам друго, односно треће мјесто, а аутомобилизам је тада такође био мој омиљени хоби - присјећа се Душан Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана