Љекари Дома здравља Рибник се враћају у ординације

Данијела Стоканић
Љекари Дома здравља Рибник се враћају у ординације

Рибник - Радници Дома здравља Рибник, њих 38, одлучили су да од сутра замрзну штрајк јер им је обећана исплата двије плате и осталих дуговања.

Штрајкачи су нагласили да ће њихови даљи потези зависити од одлука које донесе локални парламент на тематској сједници о стању у овом дому здравља, а која би требало да буде одржана идуће седмице.

Радници су се јуче заједно са предсједником Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленком Гранулићем састали са начелником општине Рибник Раденком Бањцем, који им је обећао помоћ.

- Радницима у Дому здравља смо обећали да ћемо исплатити дуговања за април и мај, али под условом да прекину штрајк. Уколико не прекину штрајк, немамо основа да пребацујемо новац, јер једноставно немамо партнера у преговорима за тражење рјешења проблема - казао је Бањац.

Гранулић је истакао да би на тематској сједници Скупштине општине требало да буде ријешен проблем менаџмента и Управног одбора, те финансијска питања Дома здравља.

- Подржаћу раднике шта год да одлуче, да замрзну или да наставе штрајк - рекао је Гранулић.

Предсједник штрајкачког одбора у Дому здравља Милица Васиљевић рекла је да би у понедјељак требало да почну са радом, док викендом пацијенте шаљу у Службу хитне помоћи.

- Уколико општинске власти и менаџмент Дома здравља не ријеше наш проблем, обратићемо се за помоћ Министарству здравља и социјалне заштите РС - истакла је Васиљевићева.

Директорица Дома здравља Рибник у оставци Валентина Касаповић каже да је доласком на ову функцију затекла лоше стање, а излаз из проблема види у помоћи општине.

- Дајемо све од себе како бисмо што прије и безболније ријешили овај дугогодишњи проблем, који је сада кулминирао - казала је Касаповићева.

Проблеми се, према ријечима радника, гомилају годинама, а дуг установе премашио је 1,4 милиона КМ. У штрајк су ступили јер им нису измирени дугови за доприносе од септембра прошле, те исплаћене нето плате за април и мај ове године, као и остала дуговања на основу Закона о раду и колективног уговора.

Фонд

У Фонду здравственог осигурања РС истакли су да редовно измирују обавезе према Дому здравља Рибник, те су им уплаћена сва средства по уговору закључно са крајем маја.

- Своје обавезе према здравственим установама извршавамо редовно, а новац се дозначава мјесечно према критеријумима и у складу са уговором - казали су у Фонду и додали да домови здравља остварују приходе и из других извора, између осталог, од партиципације.

Нагласили су да подржавају раднике и руководства домова здравља, те сматрају да би локалне заједнице требало да више финансијски подрже рад ових установа и да одговорније извршавају своје обавезе према њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана