Легализацију у Добоју успоравају неријешени имовинскоправни односи

Срна
Легализацију у Добоју успоравају неријешени имовинскоправни односи

Добој - На подручју Добоја своје објекте није легализовало још око 500 лица са статусом избјеглог и расељеног лица, иако рок за подношење захтјева за легализација бесправно изграђених објеката у Српској истиче 31. децембра ове године, рекао је предсједник Регионалног удружења за избјеглица и расељених Добој Мирко Никић.

Никић је новинарима изјавио да је њих 300 до сада предало захтјев за легализацију објеката, али се као проблем јављају неријешени имовинскоправни односи над земљиштем гдје су објекти подигнути, а односе се на шест добојских избјегличких насеља - Пољице, Мала Буковица, Гаврићи, Липац, Баре и Вила.


Према његовим ријечима, да би се објекат могао легализовати неопходно је задовољити услов да се земља која се када је ријеч о насељу Гаврићи у књигама још води као шума препише на тренутне кориснике.

Никић се нада да ће до краја децембра бити окончана већина захтјева које обрађује добојска Подручна јединица Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове.

Како би се испоштовао задати рок, Никић каже да је од надлежних институција добио увјеравање да је за отпочињање процедуре легализације неопходно да се до краја године поднесе само захтјев без пратеће документације, док ће се остале активности накнадно рјешавати у идућој години.

Према Никићевим ријечима, одговорност за споро спровођење поступка подједнако сносе републичке и локалне институције.

"Два до три мјесеца прије избора /локалних избора у октобру/ нико није радио око тих ствари. Управо тих 300 захтјева је прије избора било предато", рекао је Никић.

Он каже да је од локалне управе добио увјеравање да ће корисници бити ослобођени плаћања трошкова за превођење земљишта, али ће плаћати износ предвиђен за легализацију објекта који се креће од 100 КМ до 2.000 КМ.

Становник Мале Буковице Лазо Трипуновић каже да су захтјев за легализацију 97 плацева, некадашње власништво Фабрике "Унис" из Сарајева, мјештани поднијели Градској управи, али да до цијепања парцела још није дошло.

"Ми смо сви пријавили своја домаћинства и уредно плаћамо порез на имовину", каже Трипуновић изразивши бојазан, јер се рок за легализацију окончава у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана