Лажни инвалиди гушили Фонд ПИО

Драгана Орловић
Лажни инвалиди гушили Фонд ПИО

Бањалука - Фонд пензијско-инвалидског осигурања РС (ПИО) у овој години има најповољнију структуру корисника од свог постанка, јер је удио старосних пензија по први пут доспио изнад 55 одсто од укупног броја пензионера, а истовремено никада није било мање инвалидских пензија, што значајно стабилизује читав пензиони систем.

Много је фактора који утичу на овај систем, а један од значајнијих је структура корисника, при чему се тежи што већем броју пензионера у старосној пензији у односну на оне који су право стекли по неком другом основу. Повољнија структура пензија значи и боље функционисање Фонда ПИО. 

- Најидеалније би било када би се сви пензионисали са 40 година стажа, што је у пракси незамисливо - објашњава портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић и додаје да је са пуним пензионим стажом у РС тек око 23 одсто пензионера.

У Фонду објашњавају и да је некада, као посљедица рата, било доста више корисника инвалидских пензија. Многи су управо рат искористи и да се незаконито домогну пензије, фалсификујући медицинску документацију.

- Досљедна примјена прописа и систем контроле највише су смањили број инвалидских пензија. Имамо примједбе да су превише пооштрени критеријуми, што није тачно. Једноставно, само они који заиста имају одређени степен инвалидности и за то одговарајућу медицинску документацију, могу и остварити правно на пензију - рекли су у Фонду.

Предсједник Удружења економиста РС "СЊОТ" Саша Грабовац сматра да ће ова структура пензија свакако утицати и на боље функционисање пензионог система, посебно јер неће бити много оних који су на основу лажне документације добијали чекове.

У Републици Српској пензију прима 257.371 пензионер.

Ракуљ

Да би пензијски систем био још стабилнији, предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ сматра да ће једино смањење администрације и веће улагање у развој привреде, имати дугорочно позитивне ефекте на Фонд ПИО.

- Очекујемо да ћемо у неком дугорочном периоду имати и веће пензије. Српска има потенцијала за то. Потребно је само више улагати у развој привреде - истакао је Ракуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана