Крст у рукама најхрабријих

Весна Поповић, дописници
Крст у рукама најхрабријих

Бањалука - Велики хришћански празник Богојављење данас је широм РС обиљежен богојављенским литијама, а најхрабрији младићи и дјевојке, упркос хладној води, традиционално су у ријекама пливали за Часни крст.

У присуству великог броја Бањалучана међу четрдесетак учесника најбрже је до Часног крста у хладном Врбасу стигао осамнаестогодишњи Немања Марковић.

- Диван је осјећај први допливати до Часног крста, а ове године пливао сам први пут - рекао је Немања.

Владика бањалучки Јефрем благословио је пливаче, а Марковића даровао златником.

Прије пливања служена је света архијерејска литургија у храму Христа Спаситеља, послије чега је формирана богојављенска литија, која је прошла улицама Бањалуке до моста Патре, гдје је организовано пливање за Часни крст.

Данијел Дрљача је на ријеци Сани у Приједору први стигао до Часног крста и награђен је златником.

- Било је хладно. Сви који смо пливали смо побједници, само сам ја први стигао - рекао је Дрљача.

Најбржи међу 18 пливача за Часни крст на Зворничком језеру био је прошлогодишњи побједник Александар Којић.

- Вјерник сам и ово радим због своје породице и српства. Пливаћу док сам жив и здрав - рекао је Којић.

Којић је награђен богојављенским крстом, сребрним крстом, иконом Светог Стефана и захвалницом коју су добили и сви учесници овогодишњег пливања.

Бранимир Трипуновић из Прњавора, студент завршне године Факултета физичке културе, први је стигао до крста у Укрини код Прњавора.

И у другим градовима РС обиљежено је Богојављење, а Јована Живанић прва је допливала до богојављенског крста којег је у освештану Требишњицу спустио владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Живанићева је од 40 учесника била једина дјевојка, а добила је златник.

- Ову побједу посвећујем свом пријатељу, недавно преминулом Немањи Мирдињи, који је ранијих година пливао за Часни крст - рекла је Живанићева.

Још једна дама Данијела Живковић из Ранче код Братунца побједник је пливања за богојављенски Часни крст на ријеци Дрини код братуначке Рајске плаже.

- Хвала мушкарцима који су пливали каваљерски да бих ја побиједила - нашалила се она.

Оливера Добриковић из Ваљева побједник је овогодишњег такмичења у пливању за Часни крст на ријеци Дрини код моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

Ђорђе Михајловић из Брчког допливао је први до Часног крста у ријеци Сави у дистрикту. Михајловића је прелазним плаштом витеза Часног крста огрнуо епископ зворничко-тузлански Хризостом који му је уручио и златник.

Патријарх

У храму Светог оца Николаја у Земуну патријарх српски Иринеј служио је литургију и освештао богојављенску воду.

- Богојављење је велики празник који славе све цркве Христове - рекао је патријарх и подсјетио да се на овај дан на ријеци Јордан појавио онај о коме су пророци говорили чудесне ствари.

Према његовим ријечима, на данашњи дан се отворило небо и Бог је сишао на земљу да би нас начинио народом Божјим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана