Кредитом измирују дугове болнице у Невесињу

Драгана Келеч
Кредитом измирују дугове болнице у Невесињу

Невесиње - Влада РС дала је сагласност болници Невесиње за задужење у износу од 1,1 милион марака, а тим кредитом измириће дио обавеза према добављачима, дуговања за порезе и доприносе и набавити неопходну медицинску опрему.

Наведено је то у одлуци објављеној у "Службеном гласнику РС", гдје стоји да ће овај кредит бити по основу кредитне линије Фонда за развој и запошљавање, којим управља Инвестиционо-развојна банка РС.

Директор болнице Невесиње Велибор Миливојевић каже да је ријеч о задужењу на временски период од пет година, и да ће тим кредитом успјети ријешити дуговања.

-  Мислим да ћемо тренутно доспјеле обавезе у цјелости измирити захваљујући овом кредиту. Дио новца ће бити уплаћен за неизмирене порезе и доприносе, а остало да бисмо измирили дугове према добављачима и набавили опрему која нам недостаје - истакао је Миливојевић, који није прецизирао колика су укупна дуговања те здравствене установе, која  има 71 радника.

Ипак, и поред дугова са којима кубури као и многе здравствене установе у Српској, болница у Невесињу уводи нове методе лијечења.

Први пут у БиХ у њој је прошле године урађена сложена операција једњака, што указује да ће ускоро ова здравствена установа, уз домаће и познате љекаре из Београда, постати препознатљив здравствени центар.

Болница у Невесињу отворена је у октобру 2014. године с циљем да народу Невесиња, Херцеговине и окружења обезбиједи адекватну и врхунску медицинску услугу.

Са 51 креветом и површином од 3.600 квадратних метара, али и са савременом медицинском опремом, специјализована је за дијагностику, хирургију и најкомпликованије оперативне захвате.

Градња болнице почела је 2001. године, када је новац за овај пројекат обезбиједила фондација "Михајло Лабало", али је послије смрти Лабала 2007. био доведен у питање завршетак објекта јер су недостајала знатна средства. Пројекат је настављен захваљујући предсједнику РС Милораду Додику који је подржао идеју да у Невесињу буде изграђен такав здравствени центар, те ентузијазму и ангажовању доктора Предрага Пешка и залагањима владике Григорија.

Пореска управа

Према посљедњим подацима Пореске управе Републике Српске, болница Невесиње је 30. новембра 2015. године имала неизмирене обавезе у износу од 395.982 марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана