Краљица сласти касно стиже са домаћих њива

Жељка Кокот
Краљица сласти касно стиже са домаћих њива

Бањалука - Домаћа производња лубеница и диња количински не може ни приближно задовољити потребе тржишта, а једна од главних препрека за њен раст су климатски услови, због чега нису конкурентни произвођачима из Македоније и Грчке, одакле стиже највећи контингент "краљице сласти".

Тек поједине регије у Српској имају услове за узгој лубеница, али и из њих оне на тезге стижу касно. Велике количине грчких и македонских лубеница, које због тропске климе доспијевају веома рано, преплаве домаће тржиште већ средином маја, док домаћи произвођачи бербу почињу тек крајем јула.

Секретар Удружења за пољопривреду, водопривреду, рибарство, прехрамбену и дуванску индустрију при Привредној комори РС Славко Стевановић каже да је у овом тренутку незахвално говорити о производњи лубеница и диња на подручју РС.

- Још се не може са сигурношћу причати о роду овог воћа, јер ће произвођачи почетком осмог мјесеца знати о каквим приносима је ријеч и да ли су им се улагања исплатила - каже Стевановић.

Подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ показују да је у првој половини године увезено 5,27 тона лубеница и 0,61 тона диња, укупне вриједности 3,16 милиона КМ. За увозне лубенице плаћено је 2,54 милиона КМ, а највише их је стигло из Грчке, Македоније, Албаније и Италије. Увозници диње углавном набављају у Италији, Албанији, Словенији и Турској.

Значајан раст увоза лубеница и диња забиљежен је током 2014. године, када је њихова вриједност достигла 6,36 милиона КМ, што је за 22 одсто више него у 2013. години.

- Када је у питању потрошња лубеница, око 90 одсто потреба тржишта стиже из увоза. Током прошле године извоза није ни било, углавном због поплава, док су у 2013. години извезене занемарљиво мале количине углавном из Лијевче поља и Семберије - кажу у Спољнотрговинској комори БиХ.

 

Вриједност увоза лубеница у првој половини 2015. године (милиона КМ)

Турска

1,05

Грчка

0,90

Албанија

0,27

Македонија

0,15

Италија

0,15

 

Вриједност увоза диња у првој половини 2015. године (милиона КМ)

Италија

0,38

Албанија

0,09

Словенија

0,06

Турска

0,06

Хрватска

0,02

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана