Котор Вароша: Референдум пред фијаском

Ведрана Кулага
Котор Вароша: Референдум пред фијаском

Котор Варош - Републичка изборна комисија (РИК) оцијенила је да поступак опозива начелника Котор Вароша Далибора Вучановића није у потпуности спроведен у складу са законом и да су уочени пропусти и број гласача којима је ускраћено право на изјашњавање могли утицати на коначне резултате референдума на којем је он опозван.

Референдум за опозив Вучановића, који је одржан 30. новембра прошле године, покренут је након што су нову скупштинску већину формирали СДС, ПДП и СДА. Право гласа на референдуму имала су 21.473 бирача од којих 1.070 у иностранству. На редовним бирачким мјестима су се појавила само 6.133 што је била најслабија излазност у послијератном изборном периоду, док из иностранства није стигао ниједан глас, јер је бирачки материјал упућен пред сами референдум. За опозив начелника гласало је 3.286, а против 2.795 бирача тако да је Вучановић, који је кадар СНСД-а, опозван са 491 гласом разлике.

У извјештају РИК-а, који је упућен Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ, наведено је да постоје очигледна неслагања броја бирача према одлуци ЦИК-а и изводима из Централног бирачког списка који су коришћени у поступку опозива са подацима које је навела Комисија за спровођење поступка опозива начелника. Додаје се да та разлика није разјашњена ни у извјештају Комисије.

- Остало је нејасно зашто је број бирача на редовним бирачким мјестима мањи за 466 од оног који је утврдио ЦИК и зашто је број бирача који гласају у одсуству мањи за 328 него што је наведено у одлуци ЦИК-а - наведено је у одлуци РИК-а.

Према наводима РИК-а, спорно је и слање гласачког материјала у иностранство јер је Комисија за спровођење поступка опозива начелника дио пошиљки путем филијале "Пошта Српске" у Котор Варошу упутила само два дана прије референдума, док је пошиљка за седам земаља отпремљена 1. децембра, односно након референдума.

- Из извјештаја "Пошта Српске" се види да је чак 925 пошиљки отпремљено дан након дана одређеног за изјашњавање тако да овим бирачима фактички није пружена могућност изјашњавања, а број гласача је могао да утиче на коначне резултате - утврдио је РИК.

Вучановић и СНСД су раније указивали да је одлука о опозиву и спровођењу референдума донесена без утврђених извора финансирања. Новца није било ни у буџетској резерви с обзиром на то да је био крај године и да је санација штете од поплава захтијевала велике ванредне трошкове. У посљедњи час донесена је одлука да новац буде обезбијеђен ребалансом буџета за 2014. годину смањењем накнада одборницима. Беспарица је утицала на то да гласачки материјал у иностранство буде упућен касно.

Вучановић је рекао да извјештај РИК-а потврђује да су референдум пратиле бројне неправилности на које је указивао и уочи и након изјашњавања бирача.

- Потврдило се да група која је покренула цијелу ту причу није радила ништа у складу са законом и прописаним процедурама. Жеља за влашћу и журба су преовладале, а сада се показује да нису исправно поступали - рекао је Вучановић и изразио очекивање да ће ЦИК потврдити одлуку РИК-а.

У ЦИК-у су казали да су примили извјештај РИК-а и да ће он бити разматран идуће седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана