Кошнице у бањалучком селу Перван замирисале и туристима

Данијела Стоканић
Кошнице у бањалучком селу Перван замирисале и туристима

Бањалука - Колико је ваздух из кошница ефикасан увјерило се више од 50 становника Републике Српске, који готово свакодневно одлазе на инхалацију у ИнхалАпи центар у село Перван надомак Бањалуке.

Осим становника Српске на врата Миле Милојевића, на чијем имању је недавно отворен овај, први и тренутно једини овакав центар на овим просторима, све чешће покуцају и туристи, који су чули да се уз ваздух из кошница лакше дише.

С обзиром на то да од отварања није прошао ни мјесец, пчелар Милојевић каже да је презадовољан посјетом. Према његовим ријечима ко једном дође на инхалацију стално се враћа.

- С обзиром на то да је велика заинтересованост, почели смо да заказујемо термине. Занимљиво је да посљедњих неколико дана термин за инхалацију махом резервишу наши људи који живе изван граница БиХ, а који овдје долазе на годишњи одмор - казао  је Милојевић.

Додао је да је прије неколико дана на инхалацију долазио и један Италијан, који није крио одушевљење терапијом, али и природним амбијентом у којем је никао центар.

- Најчешће се јављају људи са здравственим проблемима попут астме, бронхитиса, мигрене, стреса и алергије, а удисање љековитог ваздуха из кошница, осим болести дисајних путева и мигрене, лијечи и обољење срца - тврди Милојевић.

Он је казао да пацијенти помоћу маске, која је сондом повезана са кошницом, удишу све пчелиње производе, а то су полен, мед, прополис, матичну млијеч, те пчелињи отров и восак. Ови дарови природе благотворни су за организам.

Један од најредовнијих посјетилаца је Бањалучанин Ранко Шушић. Готово да не прође дан а да он не доведе унучад на инхалацију. Испричао је да његова унука, која има бронхијалну астму, на инхалације иде већ двадесетак дана.

- Унука је дневно по више пута користила пумпицу, а у посљедњих неколико дана није ју узела ниједном. Није имала потребе захваљујући ваздуху из кошница - казао је Шушић.

Додаје да ће унуку доводити све док резултати не буду одлични, а за то је, каже, потребно најмање 30 дана.

- Када сам видио колико је благотворно, на инхалацију сам превентивно неколико пута довео и шестогодишњег унука - рекао је Шушић, који много чита о овој врсти медицине, због чега је, каже, пресрећан што је овај центар отворен и у Српској.

Сви који желе да се инхалирају у бањалучком ИнхалАпи центру могу то да учине од априла до септембра, док траје пчелиња паша. Једна терапија за становнике РС кошта пет марака, док странци морају да издвоје двоструко више новца.

Министарство

Значај ИнхалАпи центра препознало је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које је било задужено за пројекат. Ови центри, односно инхалација помоћу пчелиње кошнице, раније су били доступни само у Аустрији и Њемачкој, а прије неколико година и у Словенији. Становницима Српске најближи овакав центар до сада је био у Високом и отворен је прије двије године.

Благодати из природе

*У пелуду - витамин младости

*Матична млијеч - детоксикација и регенерација

*Прополис - природни антибиотик

*Пчелињи отров - за реуму, артритис и мултиплу склерозу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана