Каса Станара тешка 1,5 милиона марака

Nezavisne.com
Каса Станара тешка 1,5 милиона марака

Станари - Скупштина општине Станари усвојила је данас буџет за 2015. годину у износу од 1.511.861 мараку, од чега је за плате запослених намијењено око 340.000 марака.

Опозиција је критиковала ову ставку у буџету, наводећи да је значајн дио отишао на плате функционера, те да се не ради о развојном, већ о социјалном буџету.

"Моја плата ће бити 1.900 КМ и то је плата једног инжењера који ради у РиТЕ Станари и једног начелника одјељења у Добоју, Дервенти или Прњавору. Замјеник начелника ће примати 75 процената моје плате", рекао је Душан Панић, начелник Станара.

Нагласио је да је буџет развојни и у интересу грађана.

"Око 340.000 КМ иде за плате запослених и функционера, а око 65.000 КМ за одборнике. Појединачно то су највеће ставке, али када саберемо улагања у инфраструктуру и социјална давања, онда је то свакако највећа ставка с износом од 600.000 КМ", наводи Борис Миличић, самостални стручни сарадник за финансије и буџет.

Опозиција тврди да буџет није развојни и да више има социјални карактер.

"Не видим ниједну ставку која дјелује развојно. Ми смо били уздржани, јер има неких ставки попут плата запослених, за које су издвајања огромна. Око 350.000 КМ за пет-шест људи, колико је запослено, прелази 30 процената буџета, мислим да то није добро", казао је Жељко Бајић, одборник СДС-а.

Администрација општине Станари је скромна, одговорио је начелник, чини је осам радника запослених на одређено и осам волонера, те четири функционера.

Казао је да ће плате осталих функционера у општини бити најмање од свих локалних заједница у окружењу, те да код њих "нема радног времена да и раде 16 сати дневно свих седам дана".

Одборници су донијели одлуку о оснивању дома здравља, те организацији и функционисању Цивилне заштите, као и о формирању Општинског штаба за ванредне ситуације. Власт у Станарима конституисана је прије три мјесеца и од тада је на располагању имала 120.000 КМ.

Одборници

Одборници ће мјесечно добијати 400 КМ, а потпредсједник Скупштине ће, осим одборничког додатка, добијати још 30 процената од одборничког паушала, што у опозицији сматрају да је превисок износ.

"Ми сматрамо да је то и даље пуно за потпредсједника Скупштине, имајући у виду да посао обавља волонтерски и да та накнада треба да буде 20 процената одборничког додатка, као што имају предсједници клубова одборника, који имају обавезу да долазе на скупштинске колегије", каже Драгомир Видовић, одборник ПДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана