Кабић: Повећати концесиону накнаду за експлоатацију руде и камена

Срна
Кабић: Повећати концесиону накнаду за експлоатацију руде и камена

ПРИЈЕДОР - Износ концесионих накнада који Приједор добија за експлоатисану руду и камен је недовољан, те се размишља о покретању иницијативе према Влади Републике Српске да одобри повећање, изјавио је Драгослав Кабић, начелник градског Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове.

Кабић је рекао да се размишља о покретању иницијативе путем посебне сједнице Скупштине града или договором представника свих политичких партија, тим прије што се почео градити ауто-пут Приједор-Бањалука.

"Мислим да је ово премало. Чини ми се за прошлу годину око 1,9 милиона КМ дошло је од концесија са рудника. То је заиста мало", рекао је Кабић у обраћању одборницима.

Он је додао да је и свим предузећима која експлоатишу камен са каменолома Дреновача упућен и допис да покажу дозу савјести и да асфалтирају тај дио пута којим они одвозе камен.

"Тражили смо и од свих предузећа која се баве производњом и експлаотацијом рудног богатства да помогну у реализацији пројекта освјетљења на подручју Приједора. Имамо снимљене ситуације гдје је потребно извршити освјетљење и поставити расвјету ради лакше комуникације и саобраћаја, и ни ту нисмо добили одговор", навео је Кабић.

Он је додао да је више пута покушавао доћи до уговора за концесионе накнаде за експлоатацију камена и свих других материјала који се ископавају на подручју Приједора како град не би био, евентуално, оштећен, ако постоји могућност да неко нешто прикрије.

"Мислили смо о постављању ваге, о вршењу некакве контроле, али, то је наша информација, за сваки извезени камен да би се извођачу радова платило постоји отпремница", рекао је Кабић.

Самостални одборник Ранко Смиљанић указао је на константан раст цијене жељезне руде у посљедњих неколико година.

"Град треба одржати посебну сједницу о рударству и висини концесионе накнаде за експлоатацију камена и руде, односно упутити иницијативу Влади Републике Српске за измјену те накнаде", додао је Смиљанић. /крај/кп/дад

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана