Јована Рељић из Разбоја код Српца смршала 79 килограма, па истрчала маратон

Дејан Јовичић
Јована Рељић из Разбоја код Српца смршала 79 килограма, па истрчала маратон

Србац - Гојазност многима представља не само естетски, већ и озбиљан здравствени проблем. Прави рецепт за скидање сувишних килограма и промоцију здравог начина живота пронашла је Јована Рељић из Разбоја код Српца, која је са 145 смршала на 66 килограма, а сада се спрема за такмичење у бодибилдингу.

Ова двадесетдеветогодишњакиња која је на привременом раду у Њемачкој отишла је и корак даље, истрчавши маратон за три сата и 56 минута, што јој је до прије четири године било нестварно. Несвакидашњи подвиг је постигла добро испланираним физичким активностима и здравим начином исхране, без коришћења препарата за мршављење. Све је почело уочи дочека  2012. године када је кренула да уђе у један њемачки бутик, а продавачица јој забранила да уђе.

- Одмјерила ме на улазу од главе до пете и рекла да се унутра продаје одјећа само до конфекцијског броја 42, а ја сам тада носила 58. Осјетила сам као да ме погодио метак и тај тренутак ми се заувијек урезао у сјећање. Међутим, то је био окидач у глави да је вријеме за промјене и сада сам јој захвална за преокрет у мом животу - каже Јована.

Одлучила је да поједе свој последњи комад торте, а затим сјела и направила план до детаља. Пошто је радила у Дому здравља, користила је стечено знање да формира здрав начин исхране. Направила је комбинацију уноса протеина и угљених хидрата и почела пити и до четири литре воде дневно.

- Прије тога сам годинама била покусни кунић производа за мршављење, који су ми више одмогли у животу, јер сам знала смршати 15 а убрзо опет добити 25 килограма. Схватила сам да кључ лежи у квалитетном избору намирница и правилној расподјели оброка, а чак сам дозволила себи да једном седмично једем шта ми срце пожели, попут пице или слаткиша, што није утицало на моју килажу - прича Јована.

Резултате није могла постићи без физичких активности, попут брзог ходања и трчања, а затим и фитнес тренинга.

- Ставила сам фокус на кондициони тренинг шест пута седмично по један час, а упоредо сам радила и са теговима, како бих побољшала мускулатуру. Након два мјесеца сам смршала чак 28 килограма. То сам прославила тако што сам отворила флашу шампањца - присјећа се Рељићева.

Мотивација је почела да расте и није прошло дуго до пријаве за такмичење у трчању, а затим је стигао и први маратон. Све више су је почели окупирати резултати свјетских фитнес модела, па је кренула њиховим стопама.

- Заљубила сам се у мишиће и кренула сам интензивно да вјежбам у теретани. Сада ме чека такмичење у атлетској гимнастици на југу Њемачке. Жеља ми је да бодибилдинг прерасте у посао којим ћу се професионално бавити - прича Јована, која ради на пословима здравственог осигурања у близини Штутгарта. Свима који имају проблема са килажом поручује да вјерују у себе, чак и онда када циљеви изгледају нереални.

Јованин мени Препоручује да се једе чешће, али да то буду мање порције.

Доручак

Зобене пахуљице

воће

кришка раженог хљеба и јаја

(некад попије чај или кафу)

Након три сата, поједе орашасте плодове (бадеми или ораси)

Ручак

Месо и поврће

понекад шпагете или рижу

Вечера (богата протеинима)

Комад печеног меса, без додатака

У потпуности избацила угљене хидрате у ноћним сатима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана