Измијењен правилник и утврђена дефицитарна занимања у средњим школама

Срна
Foto: Скриншот

ПРИЈЕДОР- Град Приједор донио је нови правилник о додјели стипендија ученицима средњих школа и студентима и утврдио дефицитарна занимања у средњој стручној спреми за школску 2021/2022. годину.

Новим правилником укинут је услов да за стипендије могу конкурисати ученици и студенти који имају пребивалиште на подручју града Приједора у непрекидном трајању дужем од четири године прије подношења пријаве на конкурс. По новом правилнику довољно је да имају пребивалиште на подручју Приједора.

Такође, новим правилником ученицима и студентима дефицитарних занимања омогућено је да остваре право на стипендију до краја школовања, а не само за једну школску годину, као што је предвиђено за успјешне ученике и студенте као и оне у стању социјалне потребе.

Тако кандидати који једном остваре право на стипендију по основу дефицитарности занимања, не треба да наредне године поново конкуришу на јавни позив за стипендије него им се то право аутоматски продужава, ако и даље испуњавају критеријуме правилника и редовно су уписали наредну школску односно академску годину.

Дефицитарна занимања за текућу школску годину град је утврдио на основу података добијених од Завода за запошљавање Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Агенције за економски развој града Приједора"ПРЕДА – ПД" и средњих школа на подручју града.

У средњој стручној спреми четвртог степена то су техничари информационих технологија, мехатронике и це-ен-це технологија, те машински техничари за компјутерско конструисање, а трећег степена то су кројач, електричар – електроинсталатер, варилац, бравар и кувар.

Одлука о дефицитарним занимањима биће основ за расписивање јавног конкурса за додјелу стипендија града Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана