Из Градишке у Бањалуку по љекарско увјерење

Милан Вујић
Из Градишке у Бањалуку по љекарско увјерење

Градишка - Да би добили љекарско увјерење, становници Градишке морају да путују у Бањалуку јер ову услугу од 1. јула не могу добити у локалном Дому здравља.

Тако ће сви они којима буде потребно љекарско увјерење за возачку дозволу, набавку, држање и ношење оружја и друга увјерења из области медицине рада и спорта морати на не баш кратак пут по овај документ. Према ријечима в. д. директора Дома здравља Градишка Тихомира Михајловића, проблем је настао јер није продужен уговор између ове установе и Завода за медицину рада и спорта РС.

- Неразумно је зашто градишки Дом здравља након 50 година рада нема право да издаје љекарска увјерења, јер имамо простор, јако добру опрему, врхунске кадрове, специјалисте медицине рада, па чак и специјалисту спортске медицине - навео је Михајловић.

Он наводи да је сарадња Дома здравља и Завода за медицину рада до сада била на високом нивоу.

- Поред финансијског губитка који није занемарљив, имамо огроман притисак становника који морају да одлазе у Бањалуку, јер можемо само издавати љекарска увјерења за упис у школу и вртић - рекао је Михајловић.

Становници истичу да су принуђени да, осим увјерења које кошта 48 марака, плате и 14,60 КМ за аутобуску карту до Бањалуке. Ратни војни инвалид Светозар Ђуричић је рекао да је ово нови удар на сиротињу.

- Ускоро ми истиче возачка дозвола и мораћу да идем до Бањалуке по љекарско увјерење. Питам се како ће неки људи из села отићи до Бањалуке кад једва дођу и до Градишке - рекао је Ђуричић.

У саопштењу Завода медицине рада и спорта РС истичу да се њихово пословање заснива искључиво на тржишним основама, без икаквих донација или гранта из буџета.

- Не можемо продужити уговор о пословно-техничкој сарадњи за дјелатност медицине рада, јер за то нема економског оправдања, а све услуге из ове области грађани могу обавити у Бањалуци - наглашено је у саопштењу.

Додаје се да у протеклом периоду нису били задовољни објективним извјештавањем о броју и врсти пружених услуга у градишком Дому здравља. Прошле године по основу издавања љекарских увјерења ова здравствена установа је остварила приходе од око 115.000 марака. Када се одбију трошкови, добит ове установе износила је око 30.000 марака, а Заводу, који је само достављао обрасце за увјерења, припало је око 20 одсто укупних прихода.

Сједиште

У Заводу за медицину рада и спорта су истакли да је предвиђена регионална организација са сједиштем у Бањалуци, док су организационе јединице основане у Приједору, Добоју, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Требињу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана