Источно Сарајево обиљежио 26 година постојања

Жељка Домазет
Источно Сарајево обиљежио 26 година постојања

Источно Сарајево - Свечаном академијом, светом архијерејском литургијом и ломљењем славског колача обиљежена је крсна слава Источног Сарајева - Свети Петар Дабробосански и 26 година одстојања града.

Свечаности су почеле академијом у Културном центру Источно Ново Сарајево на којој је Повеља града Источно Сарајево додијељена Влади Србије. Ово признање изасланику предсједника Владе Србије Зорану Ђорђевићу уручио је предсједник градске Скупштине Мирослав Лучић.

Ђорђевић, који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, истакао је да ће Србија наставити да подржава не само Источно Сарајево, него и цијелу Републику Српску, која је у срцу сваког грађанина Србије.

- Нама је врло битно да грађани Републике Српске знају да Србија води рачуна о њима и да жели да улаже у РС али више од новца и материјалних средстава које Србија издваја за Српску битнији је осјећај блискости. Ми желимо да РС буде јака јер је то гарант стабилности и сигурности грађанима - рекао је Ђорђевић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић подсјетио је да је Србија у посљедњих неколико година издвојила значајна средства за помоћ градским општинама при реализацији инфраструктурних пројеката.

- Источно Сарајево је увијек загледано у Србију, а наше везе које су формално паралелне прије свега су братске - рекао је Вуковић.

На академији у понедјељак увече “Златна плакета” постхумно је додијељена некадашњем градоначелнику Предрагу Ласици, који је дао немјерљив допринос изградњи града, а захвалница је додијељена амбасадору БиХ у Јапану Синиши Берјану због његових заслуга у развоју Универзитета Источно Сарајево и промоцији града.

Литургију поводом крсне славе града и храма Светог Петра Дабробосанског у Војковићима јуче је служио митрополит дабробосански Хризостом који је у пригодној бесједи пожелио да град и општине у његовом саставу напредују.

- Ово је слава и успомена на свештеномученика и страдалника Петра Зимоњића Сарајевског, којег слави цијела Васељенска црква као пастира који је освједочио Бога и био вјерни слуга православном народу - поручио је митрополит Хризостом.

Ломљење славског колача и славски ручак одржани су јуче у свадбеном салону “Дар” у Источној Илиџи.;

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана