Istočno Sarajevo obilježio 26 godina postojanja

Željka Domazet
Istočno Sarajevo obilježio 26 godina postojanja

Istočno Sarajevo - Svečanom akademijom, svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača obilježena je krsna slava Istočnog Sarajeva - Sveti Petar Dabrobosanski i 26 godina odstojanja grada.

Svečanosti su počele akademijom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo na kojoj je Povelja grada Istočno Sarajevo dodijeljena Vladi Srbije. Ovo priznanje izaslaniku predsjednika Vlade Srbije Zoranu Đorđeviću uručio je predsjednik gradske Skupštine Miroslav Lučić.

Đorđević, koji je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, istakao je da će Srbija nastaviti da podržava ne samo Istočno Sarajevo, nego i cijelu Republiku Srpsku, koja je u srcu svakog građanina Srbije.

- Nama je vrlo bitno da građani Republike Srpske znaju da Srbija vodi računa o njima i da želi da ulaže u RS ali više od novca i materijalnih sredstava koje Srbija izdvaja za Srpsku bitniji je osjećaj bliskosti. Mi želimo da RS bude jaka jer je to garant stabilnosti i sigurnosti građanima - rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković podsjetio je da je Srbija u posljednjih nekoliko godina izdvojila značajna sredstva za pomoć gradskim opštinama pri realizaciji infrastrukturnih projekata.

- Istočno Sarajevo je uvijek zagledano u Srbiju, a naše veze koje su formalno paralelne prije svega su bratske - rekao je Vuković.

Na akademiji u ponedjeljak uveče “Zlatna plaketa” posthumno je dodijeljena nekadašnjem gradonačelniku Predragu Lasici, koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji grada, a zahvalnica je dodijeljena ambasadoru BiH u Japanu Siniši Berjanu zbog njegovih zasluga u razvoju Univerziteta Istočno Sarajevo i promociji grada.

Liturgiju povodom krsne slave grada i hrama Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima juče je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je u prigodnoj besjedi poželio da grad i opštine u njegovom sastavu napreduju.

- Ovo je slava i uspomena na sveštenomučenika i stradalnika Petra Zimonjića Sarajevskog, kojeg slavi cijela Vaseljenska crkva kao pastira koji je osvjedočio Boga i bio vjerni sluga pravoslavnom narodu - poručio je mitropolit Hrizostom.

Lomljenje slavskog kolača i slavski ručak održani su juče u svadbenom salonu “Dar” u Istočnoj Ilidži.;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana