Инспекција улази у Ватрогасно друштво из Котор Вароша

Маријана Миљић
Инспекција улази у Ватрогасно друштво из Котор Вароша

Котор Варош - Група радника Ватрогасног друштва Котор Варош затражила је јуче заштиту Инспектората РС, тврдећи да им је старјешина Недељко Сакан незаконито смањио плату и да над њима врши мобинг.

Сакан одбацује оптужбе тврдећи да долазе од нерадника, а у Инспекторату РС су потврдили да је група радника затражила њихову помоћ и да ће њихови инспектори изаћи на терен и провјерити њихове наводе.

Помоћ инспекције затражили су Петко Божичковић, Љубо Поповић, Раденко Кеверовић и Гојко Вучановић.

- Сакановим малверзацијама, мобингу и нападима на раднике нема краја. Посљедњи његов нелегални потез је што је мени, Кеверовићу и Поповићу умањио плату за 20 одсто. То правда тврдњама да Кеверовић и ја нисмо били на радном мјесту, док је Поповића оптужио да му је узео неке документе. Тих 20 одсто скинуо нам је са плате за јун иако су се догађаји из којих је извукао небулозне оптужбе на наш рачун одиграли у овом мјесецу. Док нас без разлога кажњава, радницима који му подилазе је исплатио стимулације и бонусе - казао је Божичковић.

Он тврди да им је плату умањио прије него што су изашли пред дисциплинску комисију у склопу дисциплинског поступка који је покренуо Сакан.

- То нема никаквог смисла. Од инспекције тражимо да заустави Сакана у даљем злостављању запослених и уништавању Ватрогасног друштва. Позивамо и друге надлежне органе да утврде стање у Ватрогасном друштву - навео је Божичковић.

Он ће данас са Кеверовићем и Поповићем изаћи пред дисциплинску комисију.

- Комисија не може утврдити никакве наше пропусте и повреду радних дужности, јер они не постоје. Окидач за Саканове нападе је тај што смо ми поднијели пријаву полицији против њега како бисмо га зауставили у уништавању Ватрогасног друштва - казао је Божичковић.

Сакан истиче да су врата Ватрогасног друштва отворена и за инспекцију и за друге органе, јер нема шта да крије.

- Све радим транспарентно и отворено. Позивам инспекторе да дођу и увјере се да је тако, као што могу да учине и сви остали истражни органи - казао је Сакан.

Он је рекао да нису тачне тврдње да дисциплинска комисија није засједала и додаје да ће још једном расправљати о кажњавању тројице запослених.

- То су три олоша и бетера који само сплеткаре около и неће да раде. Мала им је казна одузимање 20 одсто од плате. То је требало бити и више, али о томе ће одлучити комисија, која ће им можда изрећи и оштрије казне - казао је Сакан.

Пријава и инцидент

Група радника Ватрогасног друштва Котор Варош поднијела је почетком мјесеца пријаву полицији против Недељка Сакана, којег сумњиче за низ незаконитости.

Недуго послије тога Сакан је напао и Љубу Поповића, а из Полицијске управе Бањалука су тада саопштили да ће против Сакана бити поднесен извјештај о почињеном прекршају на основу одредаба Закона о јавном реду и миру РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана