Хуманиста из САД дошао на необичну идеју: Славска милошта у хуманој мисији

Анита Јанковић-Речевић
Хуманиста из САД дошао на необичну идеју: Славска милошта у хуманој мисији

Бањалука - Хуманиста Жељко Вукадин из САД дошао је на необичну идеју и позвао Србе широм свијета да, умјесто куповине славских поклона, донирају новац који ће пронаћи пут до најугроженијих чланова друштва.

Он сматра да би обичај ношења милошта на славу требало искоријенити, јер је, како каже, већина поклона које домаћин добије беспотребна и скупа.

Према Вукадиновим ријечима, новац за куповину славских поклона може се искористити на много бољи и хуманији начин.

- Издвајамо значајан новац када одлазимо на славу, а домаћину су ти поклони најчешће беспотребни. Добијамо пуне цекере кафе, шећера, бомбоњера, скупих пића и букета цвијећа за које немамо мјеста у кући док многа дјеца гладују, болесни немају новца за лијекове, а школе и вртићи су без опреме - прича Вукадин.

Личним примјером показао је колико његова идеја може бити корисна. Позивајући госте на крсну славу Свети Јоаким и Ана, Вукадин их је замолио да му умјесто поклона, оставе колико могу новца, обећавши им да ће прикупљену суму уплатити људима којима је помоћ пријеко потребна.

- Гости су ми у просјеку на славу доносили по 50 долара, а и сам сам приложио колико сам могао. Највећи дио скупљеног новца уплатио сам Удружењу ампутираца из Источног Сарајева, а остатак сам уручио појединцима којима је новац био потребан - рекао је Вукадин.

Апеловао је на све у дијаспори, али и у Српској и Србији, да у вријеме слава занемаре ношење милошта, већ да тај новац дарују онима којима је то потребно, јер се идеја православља заснива на помагању другима.

- Пријатеље сам замолио да рашире моју причу. Ако би идеја заживјела, могли бисмо препородити отаџбину, јер кад би сваки Србин из дијаспоре урадио исто за своју крсну славу у завичај би се слили милионски прилози. Молим сву православну браћу да слиједе мој примјер, јер кад већ не можемо мијењати свијет, можемо бар ово - истакао је Вукадин.

Предсједник Управног одбора Удружења ампутираца Источно Сарајево Срђан Јеремић истиче да су новац који им је Вукадин послао донирали двојици чланова.

- Жељко нам је уплатио око 440 долара и баш тада наш колега је морао на операцију у Њемачку, а није имао новац за пут, тако да је помоћ стигла у право вријеме. Други дио смо уплатили члану за куповину лијекова чија пензија није довољна ни за храну - рекао је Јеремић.

Истакао је да их је помоћ из САД много обрадовала те изразио наду да ће ову иницијативу прихвати сви Срби.

- И ми у Српској би требало да усвојимо тај „нови обичај“, јер свако од нас кад иде на славу потроши најмање 20 марака за поклон. Двадесетак гостију би могло скупити значајну суму која би и те како обрадовала неког у животу - каже Јеремић.

Члан Управног одбора Хуманитарне организације „Будимо људи“ Данијела Ратешић сматра да је ова хумана идеја више него добродошла, јер је данас тешко обезбиједити новац за помоћ.

  • Током хуманитарних акција борба је доћи до новца и било каквих донација, али с таквим прилозима би била друга прича. Ако се људи одрекну тог обичаја, то ће бити од велике помоћи, не само нама него свим сличним организацијама. Вјерујем да би то значило и грађанима, јер би знали да је њихов новац обрадовао нечије дијете или спасио туђи живот - рекла је Ратешићева и истакла да људи често мисле како њихових десетак марака не може ништа промијенити, наглашавајући да је то вриједан допринос који може утицати да нечији живот буде спасен.

Адреса за помоћ

Жељко Вукадин истиче да је много оних којима је новац потребан, нарочито пред новогодишње и божићне празнике.

- Сви који не знају коме донирати новац могу контактирати са бројним удружењима обољелих. Могу изабрати једну школу и дјеци купити прибор за цијелу годину, а и школама је потребна опрема. Могу помоћи сиромашним рођацима или бившим суграђанима у отаџбини. Обрадовати људе је неизмјерна радост, и за нас који дарујемо и онима који примају помоћ - казао је Вукадин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана