Град Добој суфинансира куповину некретнине: До стана за 20.000 марака

Данијела Бајић
Град Добој суфинансира куповину некретнине: До стана за 20.000 марака

ДОБОЈ - Млади брачни парови из Добоја ускоро ће моћи да конкуришу за један од још десет станова у овој години које ће Градска управа суфинансирати.

Градска управа Добој објавила је јуче у “Гласу Српске” позив за избор стамбених јединица у сврху реализације суфинансирања куповине станова младим брачним паровима.

Правна лица која посједују непокретност која одговара критеријумима понуде Градској управи у Добоју могу да доставе 15 дана од дана објављивања позива. Стан, квадратуре од 40 до 75 метара квадратних, мора да буде новоизграђен и да се налази на подручју града Добоја. Максимална цијена стамбене јединице по метру квадратном је до 1.600 КМ са ПДВ-ом.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић казао је да је у јануару ове године додијељено десет станова, али је вирус корона успорио наредну фазу па се ових дана очекује реализација одлуке, потписане 4. августа, којом ће још 12 парова добити кров над главом.

- Ова акција је доживјела велики одјек и пожњела све позитивне критике, а интересовање младих је велико - рекао је Јеринић.

Није мала ствар, каже Јеринић, када млади људи, који стварају породицу и граде будућност ове земље, имају прилику да добију квалитетан кров над главом за 20.000 до 30.000 КМ.

- Град Добој се оградио од свих манипулација тако што је у одлуку уврштена клаузула да се стан не може отуђити 20 година од усељења, осим у случају да парови добију троје дјеце па имају потребу за већим простором - казао је Јеринић.

Јавност је прошле године, истакао је он, са великим одобравањем дочекала потез градских власти у Добоју које су одлучиле да младим брачним паровима дају олакшице приликом куповине станова.

- Донесена је одлука да за стан могу конкурисати млади брачни парови до навршених 30 година живота - подсјетио је Јеринић.

На овај начин младе породице, каже Јеринић, добијају могућност да по изузетно повољним условима ријеше стамбено питање, а истовремено их друштвена заједница обавезује да живе и раде у својој земљи.

Прошле године је на тај начин додијељено осам станова.

Млади брачни пар Дукић из Добоја поздравио је напоре градске власти да помогне суграђанима упркос тешким временима.

- Првом приликом ћемо конкурисати за један од станова које ће Градска управа суфинансирати. Њихов потез је и те како значајан за нас који тек почињемо да стварамо своју породицу - кажу они.

Скупштина Добоја усвојила је 2. октобра прошле године одлуку о критеријумима суфинансирања куповине 100 станова за младе брачне парове на подручју града.

 Модели

Први модел суфинансирања подразумијева да град финансира 49 одсто укупне вриједности стамбене јединице, а супружници 51 одсто, у случају да они бирају стамбену јединицу.

Према другом моделу, град финансира 70 одсто вриједности, а супружници 30 одсто, али немају право избора стамбене јединице, односно избор се врши за расположиве стамбене јединице изабране јавним позивима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана