Фочак Димитрије Доброта алгоритмима свакодневно оштри ум

Радмила Ђевић
Фочак Димитрије Доброта алгоритмима свакодневно оштри ум

Фоча - Ученик првог разреда фочанске Гимназије Димитрије Доброта једини је средњошколац из РС који ће са још троје ученика представљати БиХ на Првој европској јуниорској олимпијади из информатике, која се одржава од 7. до 13. септембра у бугарској престоници Софији.

Рјешавање алгоритамских задатака Димитрију је одавно у крви, а свој ум, како каже, оштри свакодневно још од најранијег доба. На недавно одржаном државном првенству средњошколаца из информатике у Сарајеву Димитрије је освојио треће мјесто, што га је директно пласирало на европску олимпијаду, на којој поред БиХ, учествују средњошколци из 21 земље Старог континента.

- Нисам имао баш много времена за припреме, али свакодневно вјежбам. Задатке путем онлајн такмичења рјешавам отприлике четири сата дневно. Нисам очекивао да ће ми се десити ово, да ћу бити једини из РС на Олимпијади, поносан јесам, а све се одиграло брзо - прича Димитрије.

Брзина је, управо, једна од предности које посједује Димитријев бриљантни ум. Са лакоћом рјешава задатке из информатике правећи програме, чија је тачност загарантована. У свијет компјутера ушао је још као основац и надограђивао своје знање.

- Одувијек су ме занимали компјутери, технологије и постепено сам се удубљивао у то. Сада већ могу да створим нешто што другима може користити. Најпримамљивије је што морате сами да размишљате, да будете креативни, брзи, домишљати, да изразите своје идеје, да би био брзо ријешен проблем или задатак, а уосталом то је и будућност овог времена - истиче млади информатичар.

Пред такмичарима већ сутра

Димитрије Доброта ће се већ сутра наћи пред првим такмичаром, заједно са колегама из ФБиХ, Аленом Хоџићем, Адмиром Затегом и Ханком Горалијом. Какав год исход такмичења да буде, Димитрије поручује да ће му то бити само подстрек да и даље напредује и усавршава се у свијету програмирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана