Фоча: Отворена изложба Драгана Бартуле "Чувари копља Светог Ђорђа"

Срна

Фоча - У галерији Фочанске куће постављена је изложба слика српског сликара Драгана Бартуле "Чувари копља Светог Ђорђа", гдје је изложено 25 од укупно 80 слика из овог циклуса насталог прошле године.

Слике, које су рађене акрилном техником, инспирисане су копљем које је аутор добио од игумана манастира Хиландар Методија и иконом Светог Ђорђа, који се на коњу својим копљем бори против зла.

На синоћњем отварању изложбе истакнуто је да ауторова побожност пренесена на платно једнако прожима и вјерујуће и невјерујуће.

Бартула је на отварању изложбе истакао да је основа његовог сликарства фреска, а назив овог циклуса слика односи се на духовно копље које треба људи да пробуде у себи, да се боре против своје сујете, гордости и свега лошег у њима.

"Онда сам ја тражио лик и нашао сам га у оцу Силуану, Хиландарцу, то је горостас, громада од човјека, позитивне и фине енергије. У тој причи се појавило једно копље из 14. вијека, али га је било немогуће изнијети са Свете Горе, а када је игуман чуо једно јутро ме је сачекао и рекао ми да ће ми дати једно индијанско копље из 19. вијека", прича Бартула.

Аутор је тада добио камени врх копља индијанског племена Чејна, које је комплетно примило православље, а припадници овог племена игуману су га поклонили приликом његове посјете САД.

Балони, али и лађе које плове небесима, чест су мотив на Бартулиним сликама.

"Ми смо сви на том неком броду. Неко је у потпалубљу, неко је капетан, али сви имамо своју луку, свој мир", објашњава Бартула.

Изложбу у Фочи организовао је Центар за културу и информисање.

Директор ове установе Владимир Пантовић истакао је да немају често прилику да суграђанима прикажу овако вриједна умјетничка дјела.

"Ово је значајна поставка која је обишла многе европске галерије, као и у Србији и земљама у региону, тако да нам је част да смо поставили изложбу и у Фочи. Ово је уједно почетак добре сарадње са предузећем "Извор" које газдује Фочанском кућом и циљ нам је да овдје организујемо концерте, књижевне и поетске вечери", рекао је Пантовић.

Изложба "Чувари копља Светог Ђорђа" у Фочанској кући може се погледати до 8. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана