Факултет безбједносних наука у Бањалуци: Обучићемо студенте за велике изазове

Маријана Миљић
Факултет безбједносних наука у Бањалуци: Обучићемо студенте за велике изазове

Бањалука - Трансформацијом Високе школе унутрашњих послова у Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци студенти ће добити боље знање и практичну наставу, те на крају бити спремни да се суоче са великим изазовима.

Факултет безбједносних наука отворен је 6. марта ове године  и тиме је постао 18. организациона јединица Универзитета у Бањалуци.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић појаснио је да Факултет више није под окриљем Министарства унутрашњих послова (МУП) РС него Универзитета у Бањалуци.

- Један од разлога ове трансформације је шире схватање концепта безбједности. Тај појам данас обухвата енергетску, економску, корпоративну, али и социјеталну безбједност. Ова област има низ сектора и све то изискује другачији однос према овом појму. Други разлог је то што су наши дипломци, који су раније стицали звање дипломираног правника унутрашњих послова, били искључиво упућени на МУП и нигдје друго за њих није било мјеста - истакао је Ћеранић. Напомиње да се због тога у једном моменту око 400 дипломаца нашло на бироима за запошљавање.

- Захваљујући министру унутрашњих послова РС Драгану Лукачу они су запослени. Да не бисмо поново дошли у ту ситуацију, био је потребан факултет, како би се са излазним профилом који се стиче завршетком студија, а то је дипломирани правник безбједности и криминалистике одмах могао наћи посао у компанијама, институцијама и агенцијама за спровођење закона у БиХ, али и у региону. Факултет, као дио Универзитета пружа веће могућности - казао је Ћеранић.

Трећи разлог, наводи Ћеранић, је тај што ће Факултет безбједносних наука имати још једну димензију.

- На предавања ћемо доводити еминентна имена како би се једноставно представила истина о РС и БиХ, а који ће истаћи  чињеницу да је главни безбједносни проблем БиХ тероризам и да је борба против њега основни задатак свих институција безбједоносног карактера, а не референдум о Дану РС - казао је Ћеранић.

Нагласио је да безбједносна ситуација у којој се Српска налази налаже да Факултет безбједносних наука буде и више од факултета.

-  Факултет треба да буде један од стубова друштва. Научни скупови, конференције о безбједности, трибине, округли столови, предавања о актуелним безбједносним проблемима, које ће држати ауторитети у свјетским оквирима, биће једна од наших кључних активности којом ћемо приступ безбједности у РС подићи на научни ниво - казао је Ћеранић.

Наглашава да ће задатак Факултета бити да да допринос да од свих ријечи изговорених у јавном простору, издвоји оне које имају обиљежје научно потврђених  чињеница, јер, како наводи, само се знањем и истином граде темељи чврстих грађевина.

- Тако ће Факултет безбједносних наука дјеловати у више димензија, а свака од њих треба да буде у служби научног приступа овој области. У нашој кући безбједност ће као призната научна област пронаћи свој храм. Будући да баштинимо насљеђе Високе школе, настојаћемо да задржимо и унаприједимо и ову димензију наше дјелатности. У тијесној сарадњи са МУП-ом практиковаћемо семинаре, камповања, теренске обуке. Наши студенти понијеће и научна и практична знања. Звање дипломираног правника безбједности и криминалистике које стичу по окончању факултета имаће пуно оправдање  - казао је Ћеранић.

Начелник Управе за полицијску обуку Миле  Шикман истиче да је Висока школа дошла до једног степена институционалног развоја и нивоа у изучавању безбједности криминалистике због чега је било потребно радити на даљим правцима развијања и њеног унапређења.

- То је једино било могуће унутар Универзитета у Бањалуци.  Факултет организационо не може бити у саставу било које друге институције осим Универзитета. Прерастање Високе школе у Факултет безбједносних наука омогућиће даљи развој у изучавању научног поља безбједности и криминалистике, али и организовање другог и трећег циклуса студија  - казао је Шикман.

Нагласио је да ће Факултет имати перспективу да заједно са другим факултетима Универзитета у Бањалуци организује једну врсту интердисциплинарних студија у којима би се изучавале поједине области као што су тероризам и организовани криминал.

- Студенти ни у једном случају неће бити оштећени за практични вид наставе. Трансформацијом Факултет добија квалитетније знање, али и захваљујући конекцији и повезаности МУП-а и Универзитета студенти ће добити  и практичну обуку   - казао је Шикман.

Просторије

Миле Шикман рекао је да су МУП и Универзитет у Бањалуци сачинили уговор којим је регулисано да су Факултету безбједносних наука стављене на располагање све просторије које је до сада користила Висока школа.

- Факултет и МУП ће склопити још један уговор којим ће бити дефинисана питања у вези са уписом и школовањем одређеног броја студената за потребе МУП-а - казао је Шикман. 

Факултет безбједносних наука

Висока школа унутрашњих послова

* 11 научно-истраживачких пројеката

* 35 штампаних уџбеника, два практикума, два приручника

* 35 објављених часописа "Безбједност Полиција Грађани"

* 10 издатих зборника радова

* 6 потписаних споразума са факултетима и универзитетима

* 2.709 уписаних студената, 1.175  дипломаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана