Двије србачке обновљене школе уписале три првачића

Дејан Јовичић
Двије србачке обновљене школе уписале три првачића

СРБАЦ - Подручне школе у Бајинцима и Пријебљезима код Српца, иако обновљене након неколико деценија, суочене су са могућим гашењем јер су у новој школској години уписале свега три првачића.

Сва три првачића кренула су на наставу у Пријебљезима гдје прошле године није уписан ниједан нови ђак, а ситуација је још гора у Бајинцима гдје већ двије године нема првачића, а наставу похађа тек 11 ученика.

Ова алармантна ситуација анимирала је Бајинчане који су одлучни у намјери да не дође до затварања њихове школе, због чега су вриједно радили на њеном уређењу, како би мотивисали младе да остану на овом подручју и заснују породице.

Један од њих је Саво Митраковић који је финансијски помогао уређење вањске фасаде и ограде око школе, бетонирање стазе и фарбање вањске и унутрашње столарије. То није његова прва донација јер је и раније ђацима куповао средства за хигијену и лопте.

 - Емотивно сам везан за ову школу коју сам и сам похађао и не бих волио да једног дана ставе кључ у браву. Ако се сви потрудимо да је доведемо у ред вјерујем да ће и млади препознати наш труд и побринути се да заснују потомство. Село је богато онолико колико се дјеце игра у њему – каже Митраковић.

Уређење ове школе траје већ двије године, а за то вријеме радници су са мјештанима окречили све просторије и средили водоинсталације постављањем нове цијеви и пумпе које је донирао мјештанин Милош Митраковић.

Стигла је и донација у виду пет рачунара са пратећом опремом које је обезбиједила породица Саше и Горице Дукић из Бајинаца која живи и ради у Аустрији.

На сличан начин ангажовали су се и мјештани Пријебљега који су прикупили донације како би школу обукли у ново рухо. Саниран је кров, мокри чвор и зборница, постављене нове плочице и столарија и набављена нова пећ на дрва, а школа је окречена након 40 година.

- Наша школа коју похађа око 15 ђака била је у најлошијем стању од свих школа на подручју Српца. Ангажовали смо се прошле године да је доведемо у ред, а помогла нам је и општина. Као круна свега, стигла су нам три нова првачића што нас је јако обрадовало, јер наши радови нису били узалудни – рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Пријебљези Драган Сабо.

Тања Радомир, директорица ОШ “Доситеј Обрадовић” Разбој, у чијем саставу дјелују ове петогодишње школе, каже да је за примјер иницијатива мјештана, али и наставног особља које је учествовало у извођењу радова. 

- Много тога је урађено за кратко вријеме у подручним школама, а имамо још доста планова. Покушаћемо да пронађемо донаторе да санирамо школско игралиште у Бајинцима, а неопходно је замијенити и дотрајале столове и столице. Намјера нам је да санирамо и кров школе у Кукуљама који прокишњава – рекла је Радомирова. 
 

Школа у Разбоју

Тања Радомир је истакла да је централна школа у Разбоју претрпјела два већа оштећења у посљедњих пет година и то за вријеме катастрофалних поплава 2014. године и олујног вјетра у јулу ове године.

Након тога објекат је реконструисан у чему су значајну помоћ пружиле међународне организације и републичке институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана