Dvije srbačke obnovljene škole upisale tri prvačića

Dejan Jovičić
Dvije srbačke obnovljene škole upisale tri prvačića

SRBAC - Područne škole u Bajincima i Prijebljezima kod Srpca, iako obnovljene nakon nekoliko decenija, suočene su sa mogućim gašenjem jer su u novoj školskoj godini upisale svega tri prvačića.

Sva tri prvačića krenula su na nastavu u Prijebljezima gdje prošle godine nije upisan nijedan novi đak, a situacija je još gora u Bajincima gdje već dvije godine nema prvačića, a nastavu pohađa tek 11 učenika.

Ova alarmantna situacija animirala je Bajinčane koji su odlučni u namjeri da ne dođe do zatvaranja njihove škole, zbog čega su vrijedno radili na njenom uređenju, kako bi motivisali mlade da ostanu na ovom području i zasnuju porodice.

Jedan od njih je Savo Mitraković koji je finansijski pomogao uređenje vanjske fasade i ograde oko škole, betoniranje staze i farbanje vanjske i unutrašnje stolarije. To nije njegova prva donacija jer je i ranije đacima kupovao sredstva za higijenu i lopte.

 - Emotivno sam vezan za ovu školu koju sam i sam pohađao i ne bih volio da jednog dana stave ključ u bravu. Ako se svi potrudimo da je dovedemo u red vjerujem da će i mladi prepoznati naš trud i pobrinuti se da zasnuju potomstvo. Selo je bogato onoliko koliko se djece igra u njemu – kaže Mitraković.

Uređenje ove škole traje već dvije godine, a za to vrijeme radnici su sa mještanima okrečili sve prostorije i sredili vodoinstalacije postavljanjem nove cijevi i pumpe koje je donirao mještanin Miloš Mitraković.

Stigla je i donacija u vidu pet računara sa pratećom opremom koje je obezbijedila porodica Saše i Gorice Dukić iz Bajinaca koja živi i radi u Austriji.

Na sličan način angažovali su se i mještani Prijebljega koji su prikupili donacije kako bi školu obukli u novo ruho. Saniran je krov, mokri čvor i zbornica, postavljene nove pločice i stolarija i nabavljena nova peć na drva, a škola je okrečena nakon 40 godina.

- Naša škola koju pohađa oko 15 đaka bila je u najlošijem stanju od svih škola na području Srpca. Angažovali smo se prošle godine da je dovedemo u red, a pomogla nam je i opština. Kao kruna svega, stigla su nam tri nova prvačića što nas je jako obradovalo, jer naši radovi nisu bili uzaludni – rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Dragan Sabo.

Tanja Radomir, direktorica OŠ “Dositej Obradović” Razboj, u čijem sastavu djeluju ove petogodišnje škole, kaže da je za primjer inicijativa mještana, ali i nastavnog osoblja koje je učestvovalo u izvođenju radova. 

- Mnogo toga je urađeno za kratko vrijeme u područnim školama, a imamo još dosta planova. Pokušaćemo da pronađemo donatore da saniramo školsko igralište u Bajincima, a neophodno je zamijeniti i dotrajale stolove i stolice. Namjera nam je da saniramo i krov škole u Kukuljama koji prokišnjava – rekla je Radomirova. 
 

Škola u Razboju

Tanja Radomir je istakla da je centralna škola u Razboju pretrpjela dva veća oštećenja u posljednjih pet godina i to za vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine i olujnog vjetra u julu ove godine.

Nakon toga objekat je rekonstruisan u čemu su značajnu pomoć pružile međunarodne organizacije i republičke institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana