Дражен Франтa из Бањалуке ватром даје душу дрвету

Цвија Мркоњић
Дражен Франтa из Бањалуке ватром даје душу дрвету

Бањалука - Сваки мотив је симболичан на свој начин, али највише волим да цртам старе градове, улице и објекте, јер кроз такве слике можемо много научити о њиховој историји.

Испричао је ово Бањалучанин Дражен Франта који се из хобија већ око седам година бави пирографијом, односно "писањем ватром" по дрвету. Каже да ова врста умјетности подразумијева сагоријевање подлоге примјеном загријаних врхова уређаја који се зове пирограф.

- Повећавањем или смањивањем температуре помоћу потенциометра пирографа на подлози се добијају различити тонови и сјенке - објашњава младић који иначе ради као сервисер информатичке опреме.

Идеја за бављење овом врстом умјетности се јавила када је видио једног колегу како црта по дрвету, што му се одмах допало, па је и сам одлучио да се окуша посудивши његов пирограф.

- Прво сам цртао ликове из цртаних филмова и карикатуре, а након што сам усавршио сјенчење почео сам цртати мотиве градова, икона, кућа и викендица - присјећа се Франта.

Овај тридесеттрогодишњак наводи да се за пирографију користи свијетло дрво попут липе, букве или брезе, јер оно има ненаметљиву текстуру и даје добре контрасте.

Постоје и изузеци када се користе бор, трешња, храст или дрво ораха.

- Материјал углавном набављам на оближњим стовариштима, након чега га сам сијечем, шмирглам са три или четири врсте шмиргл папира, хоблам и равнам до жељене дебљине и за крај чистим од прашине - рекао је Франта.

За израду једне слике потребно му је од шест сати до неколико мјесеци, што зависи од величине и сложености мотива. Најзахтјевнији рад до сада му је било истраживање слике Косовског боја коју је радио три мјесеца.

- Током цртања су могуће исправке, али само малих грешака и то помоћу жилета, а веће грешке се морају прешмирглати - наглашава Дражен Франта и закључује да га овај хоби опушта иако захтијева пуно стрпљења и времена.

Цијена пирографа

Према ријечима Дражена Франте цијена пирографа, уређаја којим се црта по дрвету, се креће од 250 КМ, па навише. Објашњава да то зависи од броја врхова, односно наставака пирографа, јачине његовог трафоа, изгледа, ергономије писаљке и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана