Добој: Обновљено 90 одсто објеката оштећених у катастрофалној поплави

Срна
Добој: Обновљено 90 одсто објеката оштећених у катастрофалној поплави

Добој - У обнову Добоја послије катастрофалне поплаве 2014. године захваљујући донаторима уложено је око 25 милиона КМ и санирано је око 90 одсто градских објеката који су претрпјели највећу штету, изјавио је градоначелник Обрен Петровић поводом Дана града - Видовдана.

"Захваљујући несебичној помоћи великог броја страних амбасада у БиХ, појединаца, колектива и институција Републике Српске, Федерације БиХ, као и сусједних земаља у обнову Добоја уложено је око 25.000.000 КМ да би се вратио нормалан живот", рекао је Петровић на свечаној академији.

Петровић је истакао да је у сарадњи са Владом Републике Српске добојским привредницима обезбијеђено око 6.000.000 КМ интервентних средстава за санирање настале штете.

"Предузимају се мјере да се поплаве не понове, да се створи безбједан амбијент за инвестирање. Захваљујући стабилном градском буџету реализују се инфраструктурни пројекти да би Добој поново постао административни, саобраћајни, трговачки, културни и спортски регионални центар", напоменуо је Петровић.

Он је навео да су обновљени објекти сада функционалнији, а да су све активности у вези са обновном резултат угледа руководства града.

Петровић је најавио да ће 1. јула бити освештан споменик за страдале Србе, које су аустроугарске власти 1915. године интернирали у добојски логор, који је био први концентрациони логор у Европи.

Он је подсјетио да је кроз овај логор прошло 45.751 Срба, од којих око 17.000 жена и дјеце.

Свечаној академији присуствовали су замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић, делегат Вијећа народа Републике Српске Енес Суљкановић, народни посланици, представници вјерских заједница, невладиних организација и званице из области привреде и културе.

Градоначелник Добоја на академији је уручио овогодишња признања заслужним појединцима и колективима.

Плакета града додијељена је академском вајару Драги Хандановићу за допринос у области умјетности и културе, као и доктору Рифату Хускићу за допринос у здравству.

Амблем града добили су иноватор Звјездан Вишт за допринос у развоју иновација и канцеларија Фондације "Фами" за унапређење квалитета социјалне и здравствене заштите.

Новчане награде уручене су Градској организацији Црвеног крста Добој и Удружењу "Жене Добоја".

Ове године новчане награде уручене су и ученицима генерација добојских основних и средњих школа.

Свечана академија одржана је у Центру за културу и образовање, наступ културно-умјетничких друштава одржан је на стадиону спортских игара под мотом "Фолклораши своме граду".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана