Дјед и унучад Тадићи из Бардаче код Српца тијелом привлаче металне предмете

Дејан Јовичић
Дјед и унучад Тадићи из Бардаче код Српца тијелом привлаче металне предмете

СРБАЦ - Веселко Тадић из Бардаче код Српца и његова унучад Славен (6) и Анастасија (2) посједују несвакидашњи дар - њихова тијела привлаче металне предмете, па се неријетко на грудима старине и његових потомака нађу метални сатови, прибор за јело, кованице, али и мобилни телефони.

Седамдесетчетворогодишњи Веселко, од када се прочуло за његове "моћи", права је атракција у селу, а како каже, људи су посебно одушевљени тиме да су овај необичан дар наслиједила и његова унучад.

Дјед Веселко је још прије 20 година примијетио да метални предмети остају на његовом тијелу "приковани неком невидљивом силом".

- Једном приликом кад сам дошао кући из рибњака Бардача, гдје сам провео радни вијек, кренуо сам да ручам и тада се за мене залијепила виљушка. Нисам томе придавао велику пажњу иако сам се увјерио да метал привлачим са лакоћом - испричао је Веселко.

Каже да је био веома изненађен када је ову необичну способност уочио и код шестогодишњег унука.

- Недавно сам се играо са Славеном и покушао да учиним сличну ствар из знатижеље. Тада сам схватио да се ради о насљедној ствари - рекао је Тадић.

Међутим, ову појаву чини чуднијом то што Веселков син Остоја нема оваквих склоности ка привлачењу метала. Били су увјерени да их не посједује ни најмлађа укућанка двогодишња Анастасија, али су током наше новинарске посјете схватили да је и она наслиједила дједов дар.

- Већ су постали препознатљиви у крају и сви желе да виде, како кажу, ово чудо. У стању су да на себе залијепе по двадесетак кованица - испричала је мајка малишана Мирјана.

Додаје да је у почетку била и помало забринута због тога, па је затражила помоћ стручњака.

- Контактирали смо са нашим породичним љекаром који је препоручио да их доведемо на преглед, јер се ова појава мора завести у њихов здравствени картон - каже Мирјана.

Специјалиста педијатар из србачког Дома здравља Саша Јовичић каже да се до сада није сусретао са овим феноменом.

- Не могу тврдити о чему се ради док не дођу на преглед, а уколико се њихове тврдње покажу тачним, мораће урадити детаљније претраге. Једно је сигурно, у дугогодишњој пракси нисам наишао на овакав случај - рекао је Јовичић.

Поред чињенице да су "мамци за метал", Тадићи су у сваком погледу породица као свака друга, осим што су дјеца веома живахна, а нарочито Славен за кога кажу да мирује само док спава.

- Славен има енергије и више него што би требало, тако да се његов дар можда и испољава на такав начин. Проходао је са свега осам мјесеци, а Анастасија након што је напунила годину. Примјерна су дјеца, али су стално у покрету и могли би се играти по цијели дан - каже отац Остоја.

Он сматра да се у овом случају не ради о биоенергији, како многи сматрају, а такође не вјерује ни у приче да дјеца имају могућност да овим моћима лијече друге људе.

До сада су добијали разне савјете, међу којима се издваја и тај да дјеца ходају са мањим громобраном у случају невремена како би се заштитила од удара грома.

Без објашњења

Широм бивше Југославије протеклих година забиљежени су слични случајеви код људи свих генерација, а неки од њих привлаче и предмете попут стакла и керамике.

Заједничко им је то да нико нема рационално објашњење за овакву појаву. Они који посједују ову необичну "моћ" често  осећају огромну енергију.

Дјевојчица са календаром у глави

У србачкој општини има још дјеце која се издвајају од других по несвакидашњим даровима, а једна од њих је Бојана Вукотић из Повелича која је у стању да погоди дан у седмици за било који датум уназад неколико година.

У свом крају је већ постала позната као дјевојчица са календаром у глави, а проблем јој не представљају ни датуми који датирају стотинама година уназад или унапријед, а који се могу пронаћи на интернету.

Њене могућности сежу дотле да може за пар минута научити било који календар хиљаду година уназад и готово непогрешиво погађати дане у седмици.

На питање како је могуће да тако брзо дође до жељеног датума, Бојана каже да јој се створи слика календара у глави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана