Ђаке у Будимлић Јапри на наставу возе директор и наставници

Снежана Тасић
Ђаке у Будимлић Јапри на наставу возе директор и наставници

Оштра Лука - Како би на наставу стигли на вријеме, четворо ђака Основне школе “Петар Шкундрић” у Будимлић Јапри код Оштре Луке свако јутро чека директор ове образовне установе Марко Средић, који их вози до школе јер немају организован превоз.

У помоћ родитељима чија дјеца такође немају редовну аутобуску линију до школе несебично ускачу и наставници који довозе десеторо ученика и враћају кући. Средић каже да од 41 ученика, колико их похађа школу у Будимлић Јапри, њих више од половине, тачније 21, сваког дана прелазе више од четири километра како би сјели у ђачке клупе.

- Од тог броја, за седам ученика организован је редован превоз, док остали долазе како се кад снађу. У помоћ родитељима ускачу наставници, као и ја - рекао је Средић, који сваког дана када аутом пође на посао из мјеста Марини повезе и четворо ученика.

Већина мјештана овог и других околних села бави се пољопривредом, а због радова на имању, које често не могу напустити, нису у могућности да сваког дана дјецу превезу од куће до школе, због чега су, кажу, веома захвални на несебичној помоћи наставног особља.

Начелник Оштре Луке Драган Станар потврдио је за “Глас Српске” да не постоји редовна аутобуска линија за ђаке који на наставу долазе из околних мјеста - Марина, Слатине, Овањске и других.

- У Козици је била слична ситуација, а проблем је ријешило ресорно министарство које је донирало комби, а општина плаћа гориво - рекао је Станар.

Он је додао да школе у Козици и Будимлић Јапри имају посебан статус у Републици Српској јер су доста удаљене од свих околних, због чега морају да опстану.

- Рјешење би и у овом случају била набавка комбија који би дјецу довозио на наставу и враћао кући, а општина Оштра Лука би на себе преузела обавезу да набавља гориво - каже Станар.

Он је додао да је основно образовање у искључивој ингеренцији Министарства просвјете и културе РС, али да је општина спремна да преузме дио обавеза.

- То су наша дјеца и ми ћемо радо помоћи јер проблем превоза мора бити ријешен - рекао је Станар.

Школа у Будимлић Јапри је изграђена 1962. године и до сада у њу није било већих улагања, због чега запослени у овој образовној установи сматрају да би у догледно вријеме требало и о томе размишљати.

Удаљеност

Основна школа “Петар Шкундрић” у Будимлић Јапри, која територијално припада Оштрој Луци, од центра општине је удаљена 37 километара.

Од Приједора је удаљена 50 километара, исто толико до Санског Моста, а четрдесетак од Новог Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана