Димљени кајмак симбол Романије

Милијана Латиновић
Димљени кајмак симбол Романије

Бањалука - Романијски кајмак скоруп, који се производи по јединственој технологији, заслужује посебно мјесто у гастрономској понуди Српске и законски оквир који ће омогућити његову несметану производњу и пласман.

Истакли су ово у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нагласивши да би Закон о храни и ветеринарству, који је у изради, требало да обухвати и овај сегмент.

- С обзиром на то да је ријеч о традиционалној производњи кајмака од непастеризованог млијека, његова продаја на тржишту је, према одредбама постојећег закона, нелегална, јер закон дозвољава само продају индустријски пастеризованих производа - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Додају да су стручњаци из ове области заједно са члановима Удружења "Романијски кајмак скоруп" боравили почетком мјесеца на студијском путовању у Загребачкој и Сисачко-мословачкој жупанији.

- Циљ путовања био је упознавање са начинима стандардизације квалитета и пласирања аутохтоних производа, како би таквим производима омогућили бољу позицију на тржишту - рекли су у министарству.

Наглашавају да су на тржници "Долац" у Загребу имали прилику да виде начин пласмана млијечних производа након уласка Хрватске у Европску унију.

Чланица Удружења "Романијски кајмак скоруп" Душанка Боровчанин казала је да је овај кајмак традиционалан производ, јединствен на подручју Романије, а припрема се по рецептури њихових предака.

- Настаје термичком обрадом млијека, а пролази и посебан процес димљења у колибама. За један килограм кајмака потребно је скоро 30 литара сировог млијека - казала је она.

Додала је да је одлика овог кајмака и то што је доста слан, а килограм кошта, како кажу домаћице, попут килограма најквалитетнијег меда - 20 КМ. У свијету постоје разне врсте димљених сирева, али не и димљени кајмак.

- Настојимо да заштитимо наш производ, радимо на процесу брендирања и вјерујем да ћемо у томе и успјети - рекла је Боровчанин и додала да се кајмак до сада продавао само на кућном прагу, а да би након брендирања овај производ био заступљен на тржишту.

Удружење

Удружење "Романијски кајмак скоруп" окупља тридесетак жена са подручја Рогатице, Хан Пијеска, Сокоца и Романије. Активности Удружења подржао је УН међународни фонд за пољопривредни развој (ИФАД).

Поступак израде

Термичка обрада сировог млијека

Разлијевање млијека у мање, плитке посуде

Скидање и сољење скорупа

Димљење

Зрење од 45 до 60 дана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана