Дим и смрад са депоније оковали Котор Вароша

Милијана Латиновић
Дим и смрад са депоније оковали Котор Вароша

Котор Варош - Дим и смрад са некадашње депоније у Новом селу, на којој је избио пожар, оковали су јуче општину Котор Варош, а мјештани с невјерицом истичу да не памте овакво нешто у граду.

Пожар који је букнуо у недјељу у јутарњим часовима проширио се на површини од око два дунума, а ватрогасци се од тада боре са ватром ризикујући и своје животе, јер осим смећа које гори, на отпаду има и муниције. Становници Котор Вароша са којима смо разговарали кажу да је било пожара и раније, али да не памте да је икада ситуација била оваква јер се дим и смрад осјете и километрима далеко од депоније.

Онима надомак депоније је још теже, кажу да никуда из куће изаћи не могу од дима, а боје се и да пламен не крене према кућама, с обзиром на сушу и високе температуре.

- Јутрос кад сам устала, прст пред оком се није видио од дима. Нисам смјела отворити прозоре да смрад не уђе у кућу, угушиће ми се дјеца. Ово је превршило сваку мјеру, нити се имамо коме жалити, нити има какве користи од жалбе. Рачуни за комуналне услуге стигну и прије пензије, све редовно плаћамо, а сад се гушимо у диму - рекла је Марица Радоњић која станује неколико стотина метара од депоније.

И остали становници које смо затекли на улици само слијежу раменима и у невјерици гледају дим који се са депоније шири према кућама.

- Не знам шта бих вам рекао, видите и сами, не може се живјети. Сад се мало разданило, има и сунца па је ситуација нешто боља, ујутро је било ужасно - казао је Раде Филиповић.

Ватрогасци из Котор Вароша одмах су се ухватили у коштац са ватром, али због дотрајалости опреме и јединог возила које имају, а које је у квару, нису могли да угасе ватру. У помоћ су им јуче притекле колеге из Бањалуке и Челинца са ватрогасним возилима.

- Одмах по пријави пожара изашли смо на терен и цијели дан гасили ватру, али с обзиром на то да је велика површина смећа, тешко је и контролисати, а камоли угасити пламен - каже старјешина Ватрогасне јединице Котор Варош Недељко Сакан и додаје да је на терену петнаестак ватрогасаца.

Вршилац дужности директора Комуналног предузећа "Бобас" Слободан Јурић каже да, без обзира на то што је депонија 2010. године затворена, и даље има појединаца који ту истресају смеће.

- Смеће одвозимо по прописима на регионалну депонију у Бањалуку, али и даље има појединаца који смеће бацају овдје и томе се не може стати у крај. Неколико пута смо стављали катанац, али људи провале и ту одлажу отпад, а није први пут ни да је депонија запаљена - рекао је Јурић.

Начелник општине Зденко Сакан рекао је да се претпоставља да је узрок пожара људски фактор, те да је обавијештена полиција која ће покушати да пронађе кривца.

- Стручњаци процјењују да ће пожар бити тешко санирати само водом, јер су наталожене огромне залихе смећа које је ту одлагано деценијама, тако да ћемо морати ангажовати привреднике да дођу са тешком механизацијом. С обзиром на то да су машине на терену, не вјерујем да ће пожар бити угашен до краја дана - рекао је јуче Сакан и додао да на сметљишту има и муниције, што отежава посао ватрогасцима.

Истиче да цијелу ситуацију најбоље осликава чињеница да ни гавранови не могу летјети него тетурају по смећу.

Ватрогасно возило

Зденко Сакан каже да је добио информацију од локалне ватрогасне јединице да им је ватрогасно возило у квару.

- Радимо на томе да пумпа која је покварена буде поправљена. Проблем је што је возило које имамо из седамдесетих година па је тешко и наћи гдје да буде поправљено, а општина нема могућност да купи ново ватрогасно возило - рекао је Сакан и додао да су се граду Бањалука обратили да, када буду расходовали нека исправна возила, једно обезбиједе за њих. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана