Цвјета производња воћне ракије у РС

Јасна Драгојевић
Цвјета производња воћне ракије у РС

Бањалука - Дуга традиција конзумације домаћих ракија полако почиње да се шири и на производњу ове врсте пића, па је у Српској регистровано 30 произвођача ракије и других алкохолних пића међу којима су и многа домаћинства.

У оригиналним паковањима на домаћем тржишту најпрепознатљивији су шљивовица, јабуковача, дуњевача, а заступљене су и друге врсте.

До 5.000 литара домаћих воћних ракија годишње се произведе само у једном домаћинству у Прњавору које има 2.670 стабала разног воћа.

- Годишње произведемо од 4.000 до 5.000 литара. Ракију правимо за домаће тржиште и раније смо је продавали у свим радњама ланца "Фис" и нешто у продавницама у Прњавору, али пошто немамо технолога и акцизну маркицу, морали смо да се повучемо из продаје на тај начин - рекао је пољопривредни произвођач Радивоје Кузмановић истичући да сада своје производе продају само доставом, због чега су им порасле и залихе и на лагеру имају око 12.000 литара.

"Мур група" из Источног Сарајева од 2011. године константно повећава производњу и у асортиман уводи нове врсте.

- Сада годишње произведемо од 10.000 до 15.000 литара природне воћне ракије, а сваке године повећавамо производњу како бисмо задовољили потребе угоститељских објеката које снабдијевамо. Производимо шест врста и то дивљу крушку, која је специјална врста, затим виљамовку и дуњу за које имамо своје засаде, кајсију, јабуку и шљиву - рекао је директор Иван Станковић.

У Верићима код Бањалуци хвале се чувеном верићком шљивовицом, која је за сада препознатљива у Српској, али постоји могућност почетка извоза у Чешку и Њемачку.

- Прије пет година добили смо лиценцу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а препознатљива нам је ракија верићка шљивовица које има у свим већим градовима у БиХ - рекао је један од власника "Подрума Радуљ" Зоран Радуљ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у прошлој години из РС је извезено 824,38 тона ракије од шљиве, крушке, трешње и вишње, а њена вриједност била је 6,45 милиона КМ.

Произвођачи се надају да неће бити уведена најављена акциза на воћне ракије истичући да би то представљало корак уназад у развоју ове врсте производње у Српској.

Услови

У складу са Законом о јаким алкохолним пићима, произвођачи се уписују у регистар.

- Правна лица и предузетници уписују се у регистар произвођача ако испуњавају услове за производњу јаких алкохолних пића у погледу објеката, просторија, опреме, уређаја и стручног кадра - наводе у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана