Цијене стамбених квадрата у РС мирују: Приједор најповољнији, Требиње папрено

Милијана Латиновић
Цијене стамбених квадрата у РС мирују: Приједор најповољнији, Требиње папрено

Бањалука - Најјефтинији кров над главом тренутно се може обезбиједити у Приједору, док ће највише новца за некретнину морати да издвоје они који желе да пазаре у Требињу.

Они који одлуче да стан купе у граду на Сани, мораће да издвоје од 900 до 1.300 КМ по квадрату, док у Требињу неће моћи да нађу јефтинији квадрат од 1.555 КМ.

Упркос цијенама које се нису значајно промијениле у односу на прошлу годину, у агенцијама за продају некретнина су незадовољни обимом посла и кажу да је купаца све мање.

Власник агенције за некретнине "ВХС трејд" из Приједора Леонард Самарџија каже да је прошла година, све до септембра, била изузетно лоша када је ријеч о продаји некретнина.

- Станови мање квадратуре су увијек траженији, а није ријеткост да пензионери продају велике станове и купују мање како би уштедјели на режијама - додао је Самарџија.

Власник требињске агенције "Твико" Васо Милић истиче да је цијена станова нешто нижа него лани, али да је од почетка ове године продаја знатно слабија.

- Понуда је веома добра, али је потражња опала. Највише купују становници РС, а има и купаца из Дубровника, којима су ове цијене веома приступачне - рекао је Милић и додао да су најтраженији станови до 50 квадрата. 

Продаја не цвјета ни у највећем граду РС. Власник бањалучке агенције "Еуроагент" Сенка Гатарић-Василић истиче да је од 2008. године све мање посла за продавце некретнина.

- Продајемо половне станове, чија је цијена по квадрату од 1.300 до 2.000 КМ. Тренутно је велико затишје, нема купаца - казала је Гатарић-Василић.

У Агенцији за некретнине "Факом" у Бањалуци кажу да међу заинтересованим за куповину станова има и становника Норвешке и Канаде, који су поријеклом са ових простора.

- У зависности од локације и цијене су различите. Тако за квадрат у насељу Лазарево треба издвојити око 1.800 марака, док је цијена на локацијама ближим центру око 2.300 КМ по квадрату - рекли су у агенцији "Факом".

У бијељинској Агенцији за некретнине "Алфа" кажу да на смањење потражње утиче конкуренција, јер зграде "ничу" из дана у дан, а у добојском предузећу за грађевинарство, трговину и услуге "Прода-Монт" такође кажу да је продаја опала у односу на претходне двије године, а највише се траже станови од 35 до 65 квадрата.

Земљиште

Власник агенције "Твико" у Требињу Васо Милић каже да расте интересовање за куповину грађевинског земљишта.

- Најскупље парцеле су у насељу Брегови, гдје квадрат кошта 300 КМ, док су однедавно због изграђене инфраструктуре на цијени и плацеви у насељу Хрупјела, гдје је за квадрат потребно издвојити 150 КМ - рекао је Милић.

Просјечне цијене најјефтинијих квадрата

Фебруар 2017. године

Требиње 1.555

Бањалука 1.300

Приједор 900

Бијељина 1.100

Добој  1.400

Фебруар 2016. године

Требиње 1.650

Бањалука 1.300

Приједор 900

Бијељина 1.100

Добој 1.500

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана