Четири генерације вишечланe породицe Блатешић из Горње Мравице чувајa огњиште

Бране Радуловић
Четири генерације вишечланe породицe Блатешић из Горње Мравице чувајa огњиште

Прњавор - Вишечлана породица Блатешић из Горње Мравице код Прњавора, у чијем домаћинству живе четири генерације, поштујући традиционалне вриједности, примјер је истинске слоге.

На ову чињеницу су посебно поносни оснивачи домаћинства, супружници Недељка и Глиго Блатешић. Да под једним кровом живи више од двије генерације људи, на мравичком, али и ширем подручју Прњавора, права је ријеткост, а Блатешићи се могу похвалити да су на истом огњишту окупили осморо својих чланова. Најстарији укућанин Глиго (77) прича да је деценијама градио и радио, а и његова супруга Недељка навршила је већ 56 година "стажа" на овом имању. Немају великих обавеза, јер "млада гарда" преузима обавезе о домаћинству.

- Ослобођена сам послова, па сам само активни посматрач стања у домаћинству. Чувам праунуке и играм се са њима. Радујем се њиховом одрастању, гледајући како живот некако брзо тече - каже домаћица Недељка.

Најстарији укућанин формално има улогу главног домаћина, али му, како истиче, није много стало до те "функције".

- Радни вијек сам провео у фирми у Прњавору и водећи домаћинство. Нису то биле лаке године, али сам био свјестан да се мора много црнчити да би били обезбијеђени солидни услови за живот. И сада, ваљда по навици, устајем рано, када и остали укућани, али су ме ослободили свих обавеза - казује Глиго.

Њихова кћерка Драгана, која је преузела бригу о организацији послова у домаћинству, каже да је договор основни рецепт за слогу, заједништво и напредак.

- Најзначајније је да се о свим пословима договарам са двојицом мојих синова и снахом. Лијепо то функционише. Као да се држимо оне народне изреке: "И код паса се зна старији", па се тако и код нас даје предност годинама и искуству. Синови су запослени у Прњавору, али су свакодневно и на имању, односно код своје куће. Много их привлачи село и најављују да ће остати вјерни родном домаћинству - вели Драгана.

Блатешићи се баве узгојем бикова, имају и крмаче прасилице, краве…

- Имамо тренутно седам бикова у тову. Откупна цијена је око четири марке по килограму, а добру сарадњу остварујемо са једном месницом у Прњавору - каже тренутно глава ове складне породице.

Додаје да за стоку треба благовремено обезбиједити довољно хране.

- Сијемо кукуруз, пшеницу, стално смо активни и у башти. Засијали смо четрдесетак дунума кукурузом и силажом. Значајну улогу има и моја снаха Невена, која уз рад у домаћинству подиже сина Бојана и кћерку Драгану, наше најмлађе укућане - рекла је Драгана.

За ову породицу се може рећи да представља прави примјер домаћинства у којем су равноправно подијељени послови. Међутим, ако запне у вези са неким послом, онда се зна ко је старији и његова, у овом случају њена, Драганина, ријеч је пресудна. И нико се не љути.

Гужва

Невена Блатешић каже да је најљепше када су сви на окупу.

- Иако смо различитих година и погледа на живот, лијепо се слажемо и међусобно уважавамо. И у таквој гужви и појачаној кућној "фреквенцији саобраћаја", увијек се зна шта ко треба да ради - каже са смијешком Невена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана