Братунац: Подјела 300.000 садница малине крајем октобра

К. Ћ.
Братунац: Подјела 300.000 садница малине крајем октобра

Братунац - Општина Братунац, у сарадњи с јапанском агенцијом за међународну сарадњу JICA, обезбиједиће 300.000 садница малине сорте "виламет", које ће крајем октобра подијелити братуначким воћарима.

- На јавни позив који је трајао до 31. августа пријављено је 349 људи. Ове јесени ће по 1.200 садница малине добити њих 250, а за остале ћемо набавити саднице на прољеће - рекао је начелник Одјељења за привреду Раденко Радовић послије састанка с представницима LSA. 

Појаснио је да су приликом избора корисника пројекта "Обнављање и подизање нових засада малине и купине" приоритет имала угрожена домаћинства, незапослени, расељени, те особе које почињу да се баве производњом овог воћа. Он је подсјетио да је прошле јесени и прољетос подијељено 410.000 садница малине и 5.500 садница купине.

- Општина ће, с циљем бржег развоја производње малине, а уз финансијску подршку LSA и UNDP-а, изградити расадник овог воћа на подручју мјесне заједнице Кравица - рекао је Радовић, истичући да је општина обезбиједила 150.000 марака за куповину парцеле за ту намјену површине 50 дунума.

Јапанци ће, према његовим ријечима, обезбиједити квалитетан садни материјал из Швајцарске, а UNDP ће за тај расадник обезбиједити потребну инфраструктуру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана