Болница Градишка упутила апел добровољним даваоцима: Залихе крви на минимуму

М. В.
Болница Градишка упутила апел добровољним даваоцима: Залихе крви на минимуму

ГРАДИШКА - Служба за трансфузију Болнице Градишка апелује на грађане да добровољно дарују крв, јер су њихове залихе на минимуму, а у овом тренутку најпотребнија је А+ крвна група.

Начелница Службе за трансфузију Градишка Татјана Милешевић Бабић потврдила је за “Глас” да је потреба за драгоцјеном течности велика, јер се обавља много операција.

- Стање са залихама крви тренутно је неповољно - рекла је она и позвала добровољне даваоце да дају крв сваки радни дан од седам до 14 часова.

Акције су организоване и у сусједним општинама, не само у Градишци.

- Имали смо недавно акцију у Српцу, ускоро ће бити и у Козарској Дубици - истакла је Милешевић Бабић, додајући да је на годишњем нивоу потребно око 3.000 доза најдрагоцјеније течности, како би обезбиједили болницу и били сигурни. Према њеним ријечима, много је добровољних давалаца крви у граду на Сави који своју хуманост и солидарност показују на тај начин.

- Највећи проблем јесте то што млади људи одлазе из земље, остају само старији. А баш млади људи су и најчешћи даваоци, јер су здрави и то их испуњава -  закључила је Милешевић Бабић.

Она је подсјетила да крв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година, а између два даривања код мушкараца потребно је да прођу три мјесеца, а код жена четири.

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана