Бијељинa: На суд због смећа иде 400 становника

Љиљана Алексић
Бијељинa: На суд због смећа иде 400 становника

Бијељина - Рад "Градске топлане" и предузећа "Комуналац" у Бијељини све више угрожавају несавјесни корисници њихових услуга, због чега су принуђени да путем тужби наплаћују дуговања.

Они који не плаћају рачуне правдају се тиме да се тешко живи и да су плате мале. Међутим, у најтежем положају су пензионери, али су управо они најредовније платише.

- Примам пензију од 300 марака, али док измирим све обавезе према држави и купим лијекове, једва нешто претекне. То је пуко преживљавање. Ипак, рачуни се морају платити - прича Славко Ј. из Бијељине.

Пензионере хвале и у комуналним предузећима. С друге стране, наглашавају да им проблем представљају становници који из сезоне у сезону не желе да плате дуг, што се увелико одражава и на квалитет услуге, а нередовне платише су довеле у питање и почетак гријне сезоне.

- Корисници нам дугују око 200.000 марака, а већ двије године не добијамо субвенције из буџета града - истиче директор "Градске топлане" Радомир Марјановић.

Додаје да због огромних дуговања и изостанка субвенција немају новца за већу реконструкцију мреже, па поправљају само оно најнужније.

- Мораћемо да пронађемо неко рјешење за овај проблем, јер ћемо у противном бити принуђени да тужимо неплатише - рекао је Марјановић.

Слична ситуација је и у другим предузећима. Иако је плаћање услуга за одвоз смећа до сада било најјефтинија ставка у кућном буџету, и ту се ситуација промијенила. Због неизмиривања обавеза предузеће "Комуналац" је послије опомена тужило 400 домаћинстава која за одвоз смећа дугују од 100 до 250 КМ. Међу дужницима је и 50 правних лица.

Услуге овог предузећа користи око 25.000 физичких и око 2.100 правних лица. Највећи број неплатиша, око десет одсто, живи у сеоском подручју Семберије, углавном у најудаљенијим мјестима. Иако је подношење тужби посљедња мјера којој прибјегавају, у "Комуналцу" кажу да другог начина нема.

- Принуђени смо да потраживања наплатимо путем тужби, јер се то одражава на финансијску дисциплину - рекао је директор "Комуналца" Милорад Стјепановић наводећи да је корисницима њихових услуга на располагању и могућност репрограмирања дуга како би на што лакши начин измирили дуговања.

Нешто боља ситуација је када је у питању наплата рачуна за струју и воду.

Рачуни на интернету

С циљем унапређења доставе рачуна "Комуналац" је увео доставу рачуна путем електронске поште.

Достава рачуна путем интернета доступна је за све кориснике услуга, без обзира на то да ли је ријеч о правним или физичким лицима, и омогућава се на захтјев корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана