Балерина из Венецуеле свила гнијездо у Бањалуци: Људи су гостољубиви, са обичајима се још борим

Цвија Мркоњић
Балерина из Венецуеле свила гнијездо у Бањалуци: Људи су гостољубиви, са обичајима се још борим

Бањалука - Људи су гостољубиви, топли и осјећам се добродошло, иако ме још помало збуњују неке њихове навике, каже Бериоска Камакаро, која је стигла из Венецуеле и свила животно гнијездо у Бањалуци.

 

За Бањалуку каже да је миран и безбједан град, али ће јој требати још времена да се навикне на овдашње обичаје.

- Необично ми је то што у кућама имају врата за сваку просторију, а на подовима су обавезни теписи. Чудим се што се папуче носе у кући и што морам затворити прозор ако отварам врата - прича Камакаро, која још није схватила феномен промаје и стално приговарање на временске прилике.

У Бањалуку је стигла са супругом који је дошао због посла.

- Бањалуку сам први пут посјетила 2010. године, а прије отприлике годину и по сам дошла да живим овдје. Слабо говорим српски језик, али људи имају разумијевања и комуницирају са мном - каже Бериоска.

Храна јој се свиђа, иако је потпуно различита од њене националне кухиње, а у тањиру највише воли да види сарму и бурек. Иако није љубитељ алкохола, не бјежи од тога да попије коју чашицу ракије крушке и куваног вина.

Можда и једина Венецуеланка у Бањалуци је професионална балерина, а након што је видјела да нема учитеља балета, одлучила је да своје знање пренесе на најмлађе.

- Дјеца су талентована и веома заинтересована за балет. Тренутно имам 15 полазника и тренирамо у Дому омладине. Прва три мјесеца било је веома тешко, јер сам имала само једну полазницу. За сада немам дјечака у групи, али вољела бих да нам се придружи бар један - каже балерина.

Њена девиза је да се најбоље учи на наступима, па се труди да полазници сваког мјесеца имају по један наступ у Дому омладине.

- Током наступа осјећај је потпуно другачији, желим да дјеца то искусе. Уколико погријешиш на позорници, мораш сам да се снађеш, нема помоћи учитеља или родитеља. Надам се да ћемо у будућности наступати и на другим мјестима - рекла је Камакаро и додала да је учење балета дуг процес за који је неопходно много стрпљења.

Иако није имала прилику да много пута погледа неку од представа у позоришту или посјети концерте, оно што је до сада видјела јој се допало.

- Бањалучани имају добар осјећај за музику - похвалила је своје нове суграђане.

Желећи да упозната и остале градове, веома често путује, па је лијепе успомене понијела из Вишеграда, Сарајева, Травника, Мостара, а стигла је и до Београда, Златибора и Мокре горе.

Каријера

Након што је завршила осмогодишњу школу класичног балета у родној Венецуели, Бериоска Камакаро се придружила националном театру "Тереса Карењо", гдје је радила осам година. Затим је одлучила да почне радити самостално као учитељ балета у Каракасу, након чега је посао одвео у највеће америчке градове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана