Бака Љуба Кезија од поштара сазнала да је умрла!

Драгана Келеч
Бака Љуба Кезија од поштара сазнала да је умрла!

Бањалука - Богами Љубо, за Вас овог мјесеца нема пензије, умрли сте, ријечи су којима ме је прекјуче дочекао поштар када сам му отворила врата, мислећи да носи чек. Прво сам помислила да је у питању нека шала, али говорио је истину, јер пензије није било.

Прича ово шездесетпетогодишња Љуба Кезија из бањалучког насеља Врбања, коју су у Фонду ПИО РС замијенили са њеном комшиницом истог имена и презимена, која је умрла прије два мјесеца.

- Љуба је живјела у мојој улици, али је сахрањена још на Спасовдан. Била је 1929. годиште, а ја сам '48. Јесте да смо из истог мјеста и исто се зовемо и презивамо, али нам је различито име оца и годиште - огорчена је и у чуду Љуба, коју смо живу и здраву затекли пред кућом како гули кромпир.

Да би видјела шта се и како десило и како је могуће да је одједном мртва, Љуба је одјурила у Филијалу Фонда ПИО у Бањалуци.

- Када сам службеницама на шалтеру испричала шта ми се десило, незаинтересовано су слушале и колутале очима. Онда је једна од њих пронашла мој картон, на којем је великим црвеним словима писало - умрла. Узела је само неку бијелу течност, замрљала мало та слова и рекла - ево, сад је све ријешено - истакла је Љуба, која је забринута јер не зна како да плати све рачуне и кредит за дрва који има, јер није примила пензију.

Додала је да јој нико од запослених у Фонду ПИО није рекао шта ће бити са њеном пензијом и да ли ће је уопште добити.

- Не примам ја много, око 250 марака, којих ипак сваког мјесеца жељно чекам, јер ваља рачуне платити. А шта ћу сад. Само су ми казали да пензије нема и да морам да сачекам - додала је Љуба.

У  Фонду ПИО РС рекли су да је пензија обустављена због тога што су сродници другог лица под истим именом и презименом затражили од Фонда исплату припадајуће неисплаћене пензије  приложивши  у изјави погрешан лични број осигураника.

- Уствари приложен је лични број живе особе  која игром случаја живи у истом насељу и у истој улици - истакли су у Фонду ПИО и додали да ће неисплаћена пензија Љуби Кезија бити исплаћена уз идућу пензију, док ће породица покојне Љубе морати да врати новац.

Комшије у чуду

О несвакидашњем случају бруји цијела улица, јер комшије познају обје Љубе, због чега су, како причају, у невјерици.

- Није ми јасно како су могли да замијене ове двије жене без обзира што се исто зову и презивају. Ипак је велика разлика у годинама - чуди се комшиница Сава Гундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана