Андрићева соба мами туристе

Радоје Тасић
Андрићева соба мами туристе

Вишеград - Андрићев апартман у вишеградском хотелу "Андрићев конак" је за непуне двије године, откако је отворен, посјетило и преспавало у њему више од 500 љубитеља књижевног дјела овог нобеловца.

Соба у којој је приликом посјете Вишеграду, 1963. и 1972. године, боравио Иво Андрић, привлачи све већи број страних гостију.

- Међу бројним поштоваоцима Андрићевог дјела, највише оних који су пожељели да преспавају у апартману у коме је књижевник боравио, били су гости из Јапана и скандинавских земаља. Нису занемарљиви ни гости из Србије, Бугарске и Русије - каже радник овог хотела Марија Перић.

Из Андрићевог апартмана пуца поглед на ћуприју, Дрину и кућу у којој је славни књижевник живио са тетком и тетком Аном и Иваном Матковшик и одакле је ишао у школу.

Перићева додаје да највећу заинтересованост за овај апартман, у коме се налазе предмети и инвентар из шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека, влада у вријеме одржавања културне манифестације посвећене имену и дјелу Иве Андрића "Вишеградска стаза".

Апартман је уређен како би био аутентичан ономе који је постојао кад је у њему боравила перјаница српске књижевности. Амбијент употпуњују писаћа машина, телефон, мастионица и сви предмети које је Андрић користио пишући приповијетке и романе. Гости могу прочитати и дијелове романа "На Дрини ћуприја" на српском и енглеском језику.

Вишеграђани се труде да се на сваки начин присјете свог суграђанина, грађанина свијета, нобеловца Иве Андрића.

Поред спомен-обиљежја Андрићу, ћуприје на Дрини, куће у којој је провео дјетињство, учионице у којој је учио слова, комплекса Андрићграда, код туриста у посљедње вријеме влада интересовање за Андрићев апартман.

Знаменитости

Хотел "Андрићев конак" налази се у центру Вишеграда, окружен културним и историјским знаменитостима као што су стари мост на Дрини ћуприја, споменик Иви Андрићу, као и спомен-кућа и учионица нобеловца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана