Адреналин и делиције маме странце у РС

Милијана Латиновић
Адреналин и делиције маме странце у РС

Бањалука - Нетакнута природа, атрактивне дестинације, срдачни домаћини и разне кулинарске ђаконије по рецептима наших бака најчешћи су разлози због којих је Република Српска на мапи све већег броја Аустријанаца, Италијана, Нијемаца, Турака, али и туриста из многих других земаља.

Док становници РС хрле да посјете европске метрополе, странце у Српску маме етно-села, планине, рафтинг на неукротивим ријекама...

У Туристичкој организацији РС кажу да су у прва три мјесеца ове године у РС забиљежили 65.719 посјета и 172.025 ноћења туриста, што је за 2,5 одсто више долазака и за 4,6 одсто више ноћења у односу на исти период лани.

- Страни туристи су заинтересовани за авантуристички, планински и сеоски туризам, те сити брејк дестинације, односно краће одморе у Бањалуци, Требињу и Вишеграду. Неки од разлога због којих нас све више посјећују странци је нетакнута природа и то што смо још релативно неистражена дестинација - кажу у Туристичкој организацији.

Странце највише привлаче планине и бањски центри, што је додатни мотив за увођење нових садржаја у туристичку понуду Српске. Један од новитета је Центар за посјетиоце "Пецка" код Мркоњић Града, који богатом историјом, која сеже до римског доба, привлачи љубитеље давно прохујалих времена. Представник центра Боро Марић каже да међу посјетиоцима ове године предњаче Чеси, те да лани није било земље у Европи из које нису имали посјетиоце.

- Извориште ријеке Сане и највеће пењалиште у БиХ које се налази у Центру за посјетиоце "Пецка" су веома атрактивни, због чега је много планинара међу нашим посјетиоцима - рекао је Марић.

Викендима се у центру често тражи кревет више, а када немају довољно слободних кревета, гостима обезбјеђују смјештај у сеоским домаћинствима.

У Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град кажу да језеро Балкана и излетиште Зеленковац привлаче све више заљубљеника у ловни туризам.

Да планински туризам не цвјета само током зимских мјесеци свједоче у Националном парку "Козара", који је током прошле године имао више од 100.000 посјетилаца.

- Пјешачке и планинарске стазе и осматрачница, са које се поглед пружа до Хрватске, само су неки од разлога ­што је Козара међу посјећенијим дестинацијама и љети - рекли су у овом парку и додали да им у госте долази много Словенаца, Италијана, Аустријанаца, а све више и Холанђана.

Посјетиоци ће имати прилику да од јесени уживају у "Авантура парку", који граде на Козари.

- На висини од шест до десет метара између дрвећа у току је градња висећих платформи, које ће бити дио авантура парка - истакли су у Националном парку "Козара".

Национални парк "Сутјеска" у општини Фоча је лани посјетило око 15.000 туриста, а тренд великог броја посјета настављен је и у овој години. Фоча ће и овог љета угостити велики број туриста из свих крајева свијета, који ће уживати у чарима рафтинга.

Неке од туристичких дестинација у РС

- Језеро Балкана                             

- Планинско излетиште Зеленковац        

- Центар за посјетиоце "Пецка"     

- Национални парк "Козара"         

- Национални парк "Сутјеска"                 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана