"Жељезнице Републике Српске" скројиле трогодишњи план: Циљају добит, али и више радника

Ма­ри­ја­на Ми­љић Бје­ло­вук
"Жељезнице Републике Српске" скројиле трогодишњи план: Циљају добит, али и више радника

БАЊАЛУКА - "Жељезнице РС" (ЖРС) скројиле су план пословања за трогодишњи период, а према прогнозама руководства то јавно предузеће требало би коначно да почне пословати са добити. Поред тога, план је и проширење списка запослених, самим тим и трошкова за плате, али и раст броја превезених путника.

У плану пословања ЖРС за период од 2023. до краја 2025. године наведено је да би предузеће у овој години требало да оствари нето добит од 45.990 марака, идуће 2,77 милиона, а 2025. године плус у каси тог јавног предузећа требало би да износи 4,73 милиона марака.

Када је ријеч о броју радника, у ЖРС наводе да је њих на платном списку на крају прошле године било 1.963, док ову годину планирају да заврше са 2.098 радника. Исти број радника планиран је и у идуће двије године.

- У току 2022. године извршен је пријем неопходних радника који је одобрен од стране Владе и Свјетске банке, под чијим надзором послујемо док траје поступак реструктурисања. У идућем периоду планиран је нови пријем радника на извршне послове - наведено је у плану пословања ЖРС.

Такође, подвлаче да је у току преиспитивање радне способности радника који су дужи период на боловању, а због евентуалне припреме радника за пензионисање.

Када је ријеч о издвајању новца за плате радника, за те намјене у овој години требало би да буде исплаћено 46,90 милиона марака, док је за трошкове радне снаге у идуће двије године предвиђено повећање, тачније за те намјене планиран је износ од око 47,30 милиона марака.

У овој години предузеће планира да превезе 83.284 путника, док у идуће двије године прогнозирају да ће број путника на годишњем нивоу бити повећан за један одсто.

У самом закључку плана пословања наведено је да би приходи од превоза робе у овој години требало да износе 44,04 милиона марака те да би тај профит у идуће двије године требало да биљежи стопу раста од два одсто.

- Због тренутног стања инфраструктурних, вучних и вучених капацитета који директно утичу на безбједност жељезничког саобраћаја, трошкови материјала и резервних дијелова у наредном планском периоду планирани су у значајно већем износу у односу на претходне године - наведено је у плану.

Вршилац дужности директора ЖРС Слађан Јовић рекао је да је план послодавања реалан и заснован на тренутним показатељима пословања.

- Ове године имамо повећање превоза робе у теретном саобраћају, али расте и број путника. Планирамо ове године да запослимо само неопходну радну снагу. Урадили смо и план запошљавања на који смо добили сагласност Свјетске банке, а који је такође прослијеђен на адресу Владе РС од којих чекамо зелено свјетло - рекао је Јовић "Гласу Српске".

Камате

Трошкови амортизације у плану пословања нису исказани јер у наредном периоду, наглашавају у ЖРС, слиједи прелазак жељезничке инфраструктуре и имовине оператера у власништво Републике.

- Финансијски расходи у 2023. години планирани су од 147.178 КМ. Будући да је прихваћен план финансијског и оперативног реструктурисања предузећа по основу којег ће обавезе за иностране кредите бити конвертоване у капитал, а Влада РС ће наставити да отплаћује све недоспјеле обавезе по међународним кредитима, у планском периоду нисмо приказали трошкове камата по основу тих задужења - наведено је у плану пословања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана