Закон о роковима измирења новчаних обавеза повучен због заштите произвођача

Марина Чигоја
Закон о роковима измирења новчаних обавеза повучен због заштите произвођача

Бањалука - Влада РС повукла је из парламентарне процедуре приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза, да произвођачи из РС не би били доведени у неравноправан положај у односу на конкуренцију из ФБиХ.

Закон је повучен у договору са Привредном комором РС, у којој појашњавају да је његово доношење и даље један од кључних захтјева пословне заједнице, али да је потребно сачекати да он буде донесен истовремено када и у ФБиХ. Привредници су у разговорима са Владом изразили страх да би усвајањем закона којим се рокови плаћања у РС ограничавају на 60 дана произвођачи из Српске били доведени у неравноправан положај у односу на конкуренте из ФБиХ, с обзиром на то да би трговачки ланци више куповали у том ентитету, гдје немају законски рок за плаћање.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је став појединих привредника био да овај закон треба одмах донијети, док су поједини оцијенили да он треба да буде донесен хармонизовано у оба ентитета да трговачки ланци не би фаворизовали добављаче из ФБиХ.

- Ми и даље, међутим, остајемо при ставу и тражимо да овај закон буде донесен у 2016. години - казао је Благојевић.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић каже да услови привређивања морају бити уједначени у цијелој БиХ, посебно због тога што домаћи привредници не рачунају на заштиту државе, као што је то случај у окружењу и ЕУ.

- Сви имају нецаринске баријере којима штите своју производњу, а ми их немамо. Још када би између РС и ФБиХ били неуједначени услови онда ми уопште нећемо моћи пословати. Усвајањем овог закона само код нас произвођачи у РС би били у незавидном положају. Нама у привреди је најбитније да имамо сигурност плаћања, па чак и ако касни. Али, ако бисмо хтјели праву финансијску дисциплину, онда би било добро да овај закон буде донесен у оба ентитета - рекао је Микић.

Економском политиком РС за идућу годину предвиђено је доношење овог закона. Влада је у том документу навела да ово законско рјешење усаглашава са представницима ФБиХ.

- У 2016. години ћемо донијети тај закон усаглашен са истим законским рјешењем у ФБиХ, чиме ће бити уведено више реда у област измирења новчаних обавеза, побољшана ликвидност привреде, а истовремено ће привредници у оба ентитета бити у равноправном положају - истакли су у Влади РС.

Закон

Приједлогом закона о роковима измирења новчаних обавеза предвиђено је да рок који привредни субјекти могу уговорити не може бити дужи од 60 дана. Иста обавеза је предвиђена у случају када је једна од уговорних страна јавни сектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана