За “Шећерану” нуде три милиона КМ, на потезу Скупштина

Милијана Латиновић
За “Шећерану” нуде три милиона КМ, на потезу Скупштина

БИЈЕЉИНА - Предузеће “НСГ Рент” из Зворника понудило је три милиона марака за куповину бијељинске Фабрике шећера у стечају, а коначну одлуку о судбини “Шећеране” донијеће Скупштина повјерилаца на наредној сједници.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић који је истакао да је на 47. сједници Одбора повјерилаца. која је одржана јуче, разматрана само једна пристигла понуда.

- Стигла је само једна понуда за куповину стечајног дужника као правног лица. Ријеч је о понуди фирме “НСГ Рент” из Зворника која је понудила три милиона марака. Одбор је отворио понуду и констатовао да је она валидна, у складу са огласом о продаји. Након тога одбор је поднио захтјев стечајном судији да у законски прописаном року закаже сједницу Скупштине повјерилаца како би се Скупштина изјаснила да ли прихвата ту понуду - рекао је Матић додавши да би за 30 дана требало да буде познато да ли ће “Шећерана” бити продата.

Иако је ријеч о износу који је много нижи од првобитних десет милиона за које је нуђена имовина “Шећеране”, Матић каже да су сви имали прилику да се пријаве на оглас, те да је понуда овог зворничког предузећа била једина.

- Ова фирма је уплатила 10.000 марака за откуп документације и 50.000 марака депозита, тако да је очигледно ријеч о купцу који има озбиљне намјере - истакао је Матић и додао да ће, уколико Скупштина повјерилаца прихвати ову понуду, стечајни поступак веома брзо бити окончан.

Изјаву директора фирме “НСГ Рент” Бојана Галића јуче нисмо успјели да добијемо.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива”, из Жабљака у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни с њим није склопљен посао. На листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је и фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона марака. “Шећерану” је лани намјеравала да купи и фочанска компанија “Павгорд” понудивши тада пет милиона за ово пропало предузеће, али је та понуда одбијена. Међутим “Павгорд” је ове године поново ушао у игру и откупио сва потраживања радника, неколико предузећа из Србије и Пореске управе РС и на тај начин постао већински повјерилац са 64 одсто потраживања. Иако се очекивало да ће фочанска компанија доставити понуду за куповину “Шећеране”, то се није догодило.

Неуспјели покушаји

Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година. У стечају је од 2015. године, а њена имовина до сада је безуспјешно продавана на 14 лицитација, прво по цијени од десет милиона КМ, а потом и по нешто нижој. Крајем прошле године Скупштина повјерилаца одлучила је да буде настављена продаја “Шећеране” као цјелине те да се сваких 15 дана цијена снижава за 500.000 КМ почевши од 9,5 милиона, те да је седам милиона КМ најнижи износ испод којег предузеће не може бити продато.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана