Влада РС: Пребијање дугова креће 30. октобра

Марина Чигоја
Влада РС: Пребијање дугова креће 30. октобра

Бањалука - Прва мултилатерална компензација у Српској биће спроведена 30. октобра, чиме ће званично почети пребијање дугова које би требало значајно олакшати пословање предузећима и смањити неликвидност привреде.

Влада РС усвојила је јуче одлуку о спровођењу мултилатералне компензације и цесије, којом је предвиђено да учесници прве обавезне мултилатералне компензације пријављују неоспорене новчане обавезе које су доспјеле за плаћање до 1. септембра. Одлуком, која ће ступити на снагу осам дана послије објављивања у "Службеном гласнику РС", за пријављивање обавеза предвиђен је период од 26. до 30. октобра. Поред прве компензације предвиђене су и двије додатне - 3. и 6. новембра.

- Учесници којима су преостала некомпензована потраживања након спровођења основне мултилатералне компензације могу од 1. до 6. новембра реализовати мултилатералне цесије, јавне продаје потраживања, те усклађивати стање пријављених обавеза и уносити нове обавезе ради спровођења додатне мултилатералне компензације - наводи се у одлуци.

Директор Бањалучке берзе, путем које ће бити обављане компензације, Милан Божић истакао је да ће свако пријављивати своје обавезе, док потраживања неће бити пријављивана јер би тада било много спорних ситуација.

- Очекујем да ће највише бити компензоване обавезе између јавних предузећа и обавезе између јавног сектора и приватних предузећа. Очекујемо позитивне ефекте од овог процеса и вјерујем да ћемо спровођењем компензација побољшати ликвидност предузећа - рекао је Божић.

Он је казао да је слично рјешење заживјело у Словенији, гдје се мултилатералне компензације спроводе једном мјесечно уназад двије или три године и достижу годишњу вриједност између 500 милиона и 700 милиона евра.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да је увођење мултилатералне компензације дугогодишњи захтјев Привредне коморе РС и изразио задовољство што су коначно испуњени сви услови да се крене у реализацију процеса од којег привредници много очекују.

- Очекујемо да ће спровођењем мултилатералне компензације дјелимично бити ријешен један од највећих проблема привреде, а то је неликвидност - рекао је Благојевић.

Годишња анализа Привредне коморе РС за 2014. показала је да је коефицијент ликвидности износио 1,04 и снижен је за пет одсто у односу на 2013. годину.

- Ако се узме у обзир да нормалан коефицијент за одржавање текуће ликвидности износи 1,5 види се колико је у Српској висок степен неликвидности, односно немогућности измирења обавеза привреде - упозорили су из Привредне коморе.

У Министарству финансија РС су рекли да је циљ Закона о јединственом систему мултилатералне компензације и цесије, који је усвојен крајем фебруара 2014. године, да субјекти који имају обавезу пријављују неоспорене новчане обавезе, што би допринијело побољшању ликвидности привреде.

 

Показатељи привреде РС на крају прошле године

 

15,763 милијарде - обавезе привреде

6,697 милијарди - дугорочне обавезе

9,065 милијарди - краткорочне обавезе

2,571 милијарда - потраживања од купаца у земљи

918,57 милиона - нето добит

979,69 милиона - нето губитак

1,04 - коефицијент ликвидности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана