Висока зарада на бродовима мамац за младе

Милијана Латиновић
Висока зарада на бродовима мамац за младе

Бањалука - Велики број младих из РС у посљедње вријеме одлази на луксузне бродове гдје мјесечно могу да зараде минимум 1.200 долара, а судећи према одзиву на презентацију за посао на крузеру одржаној у петак у Бањалуци тај интерес не јењава.

Омладина, а посебно студенти радо би да се окушају у пословима у потпалубљу. Ту жељу исказало је педесетак младих који су у нади да ће се отиснути са обале стигли на презентацију рада на крузерима, коју је организовала агенција "Коузон". Мањак посла, а у неким случајевима и жеља за авантуром уједини су све њих у једном циљ, да се кроз неколико мјесеци укрцају на неки од крузера и започну каријеру.

- Већ 15 година радим као конобар у једном требињском хотелу. Одлазак на брод видим као шансу за бољу зараду, али као изазов и могућност да усавршим знање и вјештине у свом послу и енглески језик, али и да путујем - рекао је Синиша Иванковић из Требиња.

Иако огромна већина радника на крузерима готово да и нема слободних дана, дневно ради и по 12 сати, а живот дијеле са десетинама непознатих људи из свих крајева свијета, они који су једном били на броду на копно су понијели прегршт лијепих успомена и искуства. Кажу посао на крузеру није као било који други посао на копну, већ једноставно начин живота.

Представник агенције "Коузон" Јелена Мијатовић, која је прије двије године први пут закорачила у потпалубље једног крузера, истиче да ништа у животу није савршено, па тако ни овај посао, али да се уз много жеље и рада труд исплати.

- Желимо свим заинтересованим представити до детаља шта их очекује на броду. Треба да знају да ништа није идеално и да ће у почетку сигурно бити и тешких тренутака, понекад и суза, али они који преброде тих првих 15 до мјесец, враћају се поново на брод - казала је Мијатовићева нагласивши да су најтраженији конобари, спремачице и фотографи.

Радници на броду имају обезбијеђен смјештај, пет оброка дневно и немају никаквих трошкова.

- Уговор за рад на броду најкраће траје пола године, мада већина компанија даје уговоре на осам мјесеци - рекла је Мијатовићева.

Заинтересовани за рад на крузеру не смију бити млађи од и старији од 35 година, морају течно говорити енглески језик, а на и-мејл адресу агенције треба да доставе и биографију на енглеском језику. Трошкове документације и визе сносе сами кандидати.

Највећа круз компанија нуди посао

Од 13. фебруара у Бањалуци ће боравити представници највеће круз компаније МСЦ, који ће три дана разговарати са заинтересованим кандидатима за одлазак на крузере, а они који прођу интервју имаће плаћену петодневну обуку.

Поред основних услова које траже све компаније, за посао на неком од 12 крузера компаније МСЦ кандидати поред енглеског морају познавати још један страни језик.  Њихови крузери плове углавном Средњом Америком, Јужном Африком и Медитераном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана